Μαγικά ταρτάκια φρούτων με κρέμα, δροσερά και ανοιξιάτικα! Η φρουτένια όψη τους είναι εντυπωσιακή αλλά η γεύση του ακόμα περισσότερο. Η τραγανή βάση τους κρατάει τη βελούδινη δροσερή κρέμα που διακοσμείται με διάφορα φρούτα όπως φράουλα, ακτινίδιο ή μπανάνα. Ατομικό γλυκό ιδανικό για κέρασμα. Αν θέλουμε να τα φτιάξουμε άλλη εποχή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για γαρνίρισμα φρούτα κονσέρβας.Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
- 15 φράουλες
- 1 ακτινίδιο
- 30 φύλλα μέντας
- Φιλέ αμυγδάλου προαιρετικά
- 1 ασπράδι αυγού
Για τη ζύμη:
- 170 γρ βούτυρο
- 270 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ΚΣ ζάχαρη ή μέλι
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ λεμονιού το ξύσμα
Για την κρέμα:
- 500 ml γάλα 1,5% λιπαρά
- 70 γρ κορν φλάουρ
- 80 γρ ζάχαρη
- 2 κρόκοι αυγών
- ½ λεμονιού το ξύσμα
- 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 25 γρ βούτυρο κρύο
Οδηγίες
- Για τη ζύμη χτυπάω με το σύρμα (ή το μίξερ) το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αυγό και το ξύσμα λεμονιού καλά να μαλακώσουν και να γίνει κρεμώδες το μείγμα.
- Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει.
- Την τυλίγω σε μεμβράνη και τη βάζω στην κατάψυξη για 30 λεπτά (ή στο ψυγείο για 1 ώρα).
- Για την κρέμα ρίχνω στο κατσαρολάκι το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το γάλα και τα ανακατεύω καλά.
- Προσθέτω τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, τα ενσωματώνω στο μείγμα και βάζω το σκεύος στην εστία σε μέτρια ένταση.
- Ανακατεύω συνεχώς απαλά «ξύνοντας» τον πάτο μέχρι να πήξει το μείγμα σε κρέμα.
- Βγάζω από την εστία, ρίχνω τη βανίλια, το βούτυρο ανακατεύω να λιώσουν και αν ενωθούν στο μείγμα, ρίχνω την κρέμα σε μεταλλικό σκεύος, σκεπάζω με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και τη βάζω στο ψυγείο αν κρυώσει.
- Βγάζω τη ζύμη και την κόβω σε κομμάτια τετράγωνα.
- Παίρνω ένα κομμάτι, το βάζω σε μια θήκη για τάρτες (5,5 εκ) και με τα δάχτυλά το ανοίγω να καλύψει τη βάση και τα τοιχώματα της, πιέζω τις γωνίες να γίνει λεπτή η ζύμη και κόβω όση περισσεύει. Συνεχίζω όμοια με τα υπόλοιπα.
- Τα τρυπάω ένα-ένα με πιρούνι, χτυπάω ένα ασπράδι και τα αλείφω με αυτό.
- Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις για 20 λεπτά περίπου (να χρυσίσουν).
- Τα αφήνω μέσα στις θήκες να κρυώσουν τελείως πριν τις βγάλω.
- Αφού κρυώσει η κρέμα την αναδεύω με το σύρμα (ή μίξερ) να αφρατέψει, παίρνω 1,5 κγ από αυτή και γεμίζω ένα-ένα τα ταρτάκια.
- Κόβω φράουλες στη μέση (αν είναι μεγαλύτερες στα τέσσερα), ένα ακτινίδιο σε φέτες και στα τέσσερα μετά.
- Γαρνίρω με τα φρούτα τα ταρτάκια και συμπληρώνω με φύλλα μέντας και αν θέλω με φιλέ αμυγδάλου.
ΤΙΠ:
- Για να διατηρηθούν τα φρούτα και αν γυαλίσουν μπορώ να φτιάξω το παρακάτω μείγμα και να τα αλείψω με αυτό. Βάζω ένα φύλλο ζελατίνης σε 50ml κρύο νερό για 5 λεπτά να μαλακώσει. Το στραγγίζω και το ρίχνω μέσα σε 15 ml ζεστού νερού ανακατεύοντας να διαλυθεί. Με ένα πινέλο το αλείφω στα φρούτα προστατεύοντας τα.
- Τα ταρτάκια διατηρούνται στο ψυγείο. Προτιμώ να τα σερβίρω φρέσκα όσο είναι ακόμα τραγανή η βάση τους.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 121kcal | Carbohydrates: 14g | Protein: 2g | Fat: 6g | Saturated Fat: 4g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 34mg | Sodium: 53mg | Potassium: 58mg | Fiber: 1g | Sugar: 5g | Vitamin A: 219IU | Vitamin C: 6mg | Calcium: 29mg | Iron: 1mg