Φουλ της σοκολάτας το τσουρέκι γκοφρέτα είναι αυτό που παθαίνεις εμμονή!Όχι, δεν είναι άλλο ένα τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα και συνεχίζω για να εξηγηθώ: θέλουμε πρώτα από όλα το τσουρέκι να είναι αφράτο, με ίνες μαστιχωτό και αυτό είναι σίγουρα! Θέλουμε και σοκολάτα εσωτερικά και εδώ έρχεται η πρώτη διαφορά, η σοκολάτα δεν ψήνεται, έτσι είναι ρευστή και κρεμώδης όταν το κόβουμε ενώ συμπληρώνουμε γκοφρέτα για να έχουμε και τραγανή υφή στο τσουρέκι. Τέλος, το καλύπτουμε με σοκολατένια γκανάζ με κομμάτια γκοφρέτας και πες μου τώρα αν αυτό το τσουρέκι είναι δεν είναι το κάτι άλλο!Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 150 ml γάλα εβαπορέ light αραιωμένο ή φρέσκο γάλα πλήρες
- 8 γρ ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
- 70 γρ ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κουταλάκι γλυκού κακουλέ
- ½ κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
- 4 βόλοι μαστίχα Χίου
- 350 γρ αλεύρι δυνατό 14% πρωτεΐνες
- 1 πρέζα αλάτι
- 70 γρ βούτυρο σε κυβάκια θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση:
- 150 γρ πραλίνα φουντουκιού
- 4 γκοφρέτες κομμένες σε κομμάτια
Για επικάλυψη:
- 200 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1 γκοφρέτα κομμένη σε κομμάτια
- 1 μικρό αυγό
Οδηγίες
- Ρίχνω στο κάδο το ζεστό γάλα (όχι καυτό) και μέσα του διαλύω 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη και τη μαγιά.
- Προσθέτω 3 κουταλιές σούπας αλεύρι κι ανακατεύω να γίνει ένας ελαφρύς χυλός.
- Αφήνω σε ζεστό σημείο για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (φουσκώνει λίγο το μείγμα και βγάζει φουσκάλες στη επιφάνεια).
- Στο γουδί χτυπάω ½ κουταλιά σούπας ζάχαρη με τους βόλους της μαστίχας Χίου να γίνουν σκόνη.
- Ρίχνω την υπόλοιπη ζάχαρη στον κάδο, τα αυγά, τη βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ τη μαστίχα Χίου ανακατεύω και αφού βάλω μια πρέζα αλάτι στο αλεύρι το προσθέτω σταδιακά αναδεύοντας.
- Όταν αρχίσει να γίνει ζύμη (πυκνό το μείγμα) βάζω τον γάντζο στην κουζινομηχανή και συνεχίζω.
- Τέλος, ενσωματώνω σε κυβάκια ένα-ένα το βούτυρο και αφήνω να ζυμωθεί καλά για 7-10 λεπτά.
- Σκεπάζω τον κάδο και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη.*
- Τη βγάζω στον πάγκο , την ξεφουσκώνω και την πλάθω σε μπάλα και την ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα 60x40 εκ περίπου.**
- Κόβω με το μαχαίρι στη μέση τη μεγάλη πλευρά, όχι όμως μέχρι το τέλος (να μείνουν 4 εκ από την άκρη ενωμένα).
- Κόβω τις γκοφρέτες σε κομμάτια 1x2 εκ (κάθε γκοφρέτα την κόβω κατά μήκος στα τρία και έπειτα κάθετα πάλι σε τρία κομμάτια, έτσι βγάζει 9 κομμάτια).
- Βάζω στη μια άκρη τα κομμάτια γκοφρέτας στη σειρά και τυλίγω με τη ζύμη προς το κέντρο. Στη μέση της απόστασης (μέχρι εκεί που έχω κόψει) βάζω άλλη μια σειρά γκοφρέτας και συνεχίζω το τύλιγμα μέχρι το κόψιμο.
- Επαναλαμβάνω όμοια και από την άλλη πλευρά.
- Πλέκω τα δύο κορδόνια που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ τους (γυρνώντας το ένα γύρω από το άλλο) και γυρίζω τα άκρες λίγο προς τα κάτω.
- Μεταφέρω την πλεξούδα σε ορθογώνια φόρμα με αντικολλητικό χαρτί, την σκεπάζω και την αφήνω για 2η φορά σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
- Το αλείφω με αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά σούπας νερό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170°C για 35 λεπτά περίπου.***
- Το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει (ή να είναι ελάχιστα ζεστό).
- Ζεσταίνω λίγο την πραλίνα για να γίνει ρευστή, τη μεταφέρω σε κορνέ με μύτη για γέμισμα.
- Ανοίγω 5 οπές από κάθε πλευρά και με το κορνέ γεμίζω με πραλίνα (αν βγει λίγη πραλίνα έπειτα από εκεί τη μαζεύω με ένα μαχαίρι).
- Σε ένα μπολ βάζω ψιλοκομμένη κουβερτούρα, ρίχνω την κρέμα γάλακτος που έχω ζεστάνει καλά (στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι), αφήνω ένα λεπτό και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να γίνει λεία η γκανάζ.
- Μεταφέρω σε σχάρα το τσουρέκι με αντικολλητικό χαρτί από κάτω και το λούζω με τη γκανάζ να καλυφθεί όλο.
- Κόβω μια τελευταία γκοφρέτα (μόνο οριζόντια σε 5-6 κομμάτια) και γαρνίρω από πάνω το τσουρέκι όσο η γκανάζ είναι ακόμα υγρή.
- Το αφήνω να κρυώσει, να σταθεροποιηθεί η γκανάζ πριν το κόψω σε κομμάτια.****
- Διατηρείται μαλακό σε κλειστό μέρος.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- *Ανάβω το φούρνο στις αντιστάσεις στους 30°C, για 2 λεπτά ίσα να ζεσταθεί, κλείνω το φούρνο, βάζω μόνο το φως να ανάβει και βάζω εκεί τον κάδο σκεπασμένο για να φουσκώσει.
- ** Πασπαλίζω τον πάγκο και τη ζύμη με λίγο κορν φλάουρ για να μη κολλάει η ζύμη.
- ***Βάζω μαζί στο φούρνο ένα πυρίμαχο μπολάκι με νερό για να υπάρχει υγρασία στο φούρνο κατά το ψήσιμο.
- ****Για πιο γρήγορα μπορώ αν το βάλω στο ψυγείο για 10 λεπτά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 4967kcal | Carbohydrates: 573g | Protein: 97g | Fat: 267g | Saturated Fat: 171g | Polyunsaturated Fat: 13g | Monounsaturated Fat: 62g | Trans Fat: 2g | Cholesterol: 941mg | Sodium: 1101mg | Potassium: 2063mg | Fiber: 30g | Sugar: 282g | Vitamin A: 5509IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 547mg | Iron: 19mg