Πατσαβουρόπιτα με βύσσινο, σιροπιαστή με κρέμα και γλυκόξινα φρούτα. Διαφορετική από τις συνηθισμένες πίτες, συνδυάζει το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό σε φρουτένια εκδοχή με πινελιές βουτυρένιας κρέμας μαζί.
Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Πατσαβουρόπιτα με βύσσινα
Πατσαβουρόπιτα με βύσσινα
5 from 1 vote
Χρόνος
Προετοιμασίας
1 Ώρα
Χρόνος
Μαγειρέματος
40 Λεπτά
Συνολικός
Χρόνος
1 Ώρα 40 Λεπτά
Πιάτο Γλυκά
Μερίδες 13 Κομμάτια
Θερμίδες 519

Υλικά

  • 450 γρ φύλλο κρούστας
  • 200 ml σπορέλαιο
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμ. δωματίου
  • 2 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ στραγγιστό γιαούρτι σε θερμ. δωματίου
  • 20 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 240 γρ κομπόστα βύσσινο*

Για το σιρόπι:

  • 250 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ νερό
  • 175 ml σιρόπι βύσσινο*

Κρέμα:

  • 1 αυγό σε θερμ. δωματίου
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 25 γρ ψιλό σιμιγδάλι
  • ½ κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 ml γάλα χλιαρό
  • 20 γρ βούτυρο σε κυβάκια

Οδηγίες
 

  • Για να ξεραθεί το φύλλο κρούστας το κόβω σε λωρίδες με τα χέρια ή όλο μαζί με ένα μαχαίρι και το ξεκολλάω το ένα από το άλλο πάνω σε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.
  • Μπορώ να το κάνω από την προηγούμενη μέρα και τα το αφήσω να ξεραθεί με τον αέρα, διαφορετικά το ψήνω στον αέρα στους 100*C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ξεραθεί (ενδιάμεσα το ανακατεύω για να ξεραθούν όλα τα κομμάτια). Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ (όσο πιο μεγάλο έχω) χτυπάω με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη.
  • Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά ενσωματώνοντάς τα στο μείγμα.
  • Αρωματικά τη βανίλια και συνεχίζω ρίχνοντας το γιαούρτι σε δόσεις.
  • Τέλος βάζω το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας το κι αυτό και μετά λίγα-λίγα βάζω τα ξερά φύλλα κρούστας φροντίζοντας να υγρανθούν καλά όλα.
  • Αφήνω το μείγμα να μουλιάζουν τα φύλλα για 20- 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Για το σιρόπι βάζω σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά, σε μέτρια ένταση, ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνω να βράσει για 5 λεπτά. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει
  • Για την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι χτυπάω το αυγό, βάζω τη βανίλια και προσθέτω τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τέλος λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα.
  • Βάζω το σκεύος στην εστία σε μέτρια/ χαμηλή ένταση ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέση η κρέμα.
  • Το κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω.
  • Σε ένα λαδωμένο σκεύος εκ. ρίχνω και απλώνω το μισό μείγμα με το φύλλο. Βάζω κουταλιές διάσπαρτες τη μισή ποσότητα τγς κρέμας και πασπαλίζω με 2-3 κουταλιές της σούπας βύσσινα. Συνεχίζω άλλη μια στρώση με το υπόλοιπο φύλλο, κρέμα βύσσινα.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C, για 40 λεπτά.
  • Το βγάζω αφήνω 5 λεπτά, το λούζω με μια κουτάλα με το σιρόπι και το αφήνω 1-2 ώρες να κρυώσει και να το απορροφήσει πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.
  • *Στραγγίζω τα βύσσινα (χρησιμοποιώ το 1/3 περίπου) από το σιρόπι (το χρησιμοποιώ όλο).
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 519kcal | Carbohydrates: 74g | Protein: 8g | Fat: 22g | Saturated Fat: 5g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 13g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 65mg | Sodium: 324mg | Potassium: 286mg | Fiber: 0.5g | Sugar: 59g | Vitamin A: 167IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 129mg | Iron: 1mg

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram