Χορταστική για κάθε ώρα και στιγμή, ζεστή και κρύα, η πατατόπιτα Τήνου είναι το ίδιο νόστιμη. Εύκολη, χωρίς φύλλο και διαδικασία περιττή, λιτή και περιεκτική, η πίτα αυτή αντικατοπτρίζει το νησί καταγωγής της.Σερβίρεται από πρωινό μέχρι κολατσιό, συνοδευτικό στο γεύμα ή στο ποτό. Απαλή, γλυκιά γεύση, με την έτοιμη τριμμένη κεφαλογραβιέρα και φέτα ΔΩΔΩΝΗ να δίνουν ένταση και χαρακτήρα. Αρωματίζουμε με άγρια ρίγανη και μαϊντανό, η δροσιά των γεύσεων της Μεσογείου βγαίνει σε κάθε πιάτο των νησιών μας.Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
- 2 ½ κιλά πατάτες
- 20 γρ Βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ Αγελάδος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 300 γρ Τριμμένη Κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ
- 200 γρ Φέτα ΔΩΔΩΝΗ
- 4 αυγά
- 3 ΚΣ ελαιόλαδο
- 100 ml Φρέσκο Γάλα ΔΩΔΩΝΗ Πλήρες
- 2 ΚΣ ρίγανη
- ½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κγ αλάτι
- ¼ κγ πιπέρι
Οδηγίες
- Πλένω καλά τις πατάτες, τις βάζω σε κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει και τις βάζω σε δυνατή ένταση στην εστία.
- Όταν αρχίσουν να βράζουν προσθέτω 2 κγ αλάτι, μειώνω την ένταση σε μέτρια και τις αφήνω να βράσουν για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζω από το βραστό νερό, προσθέτω κρύο και αφού το αλλάξω 2-3 φορές τις αφήνω να κρυώσουν. Έπειτα τις ξεφλουδίζω και τις λιώνω (είτε με το πιρούνι, το ειδικό εργαλείο είτε στο μύλο).
- Στο τηγάνι λιώνω 20 γρ Βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ Αγελάδος σε μέτρια-δυνατή ένταση και σοτάρω το κρεμμύδι για 4 λεπτά να γίνει διάφανο. Το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα 4 αυγά να αφρατέψουν και προσθέτω 100 ml Φρέσκο Γάλα ΔΩΔΩΝΗ Πλήρες, 2 ΚΣ ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το πιπέρι , το μαϊντανό και ανακατεύω καλά.
- Τέλος προσθέτω τις λιωμένες πατάτες, το σοταρισμένο κρεμμύδι, την Τριμμένη Κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ και Φέτα ΔΩΔΩΝΗ που θρυμματίζω, τα ενσωματώνω φτιάχνοντας ένα μείγμα πουρέ.
- Λαδώνω ένα ταψί 30x40 εκ ρίχνω το μείγμα μέσα και ισιώνω την επιφάνεια του.
- Αλείφω 1 ΚΣ ελαιόλαδο με ένα πινέλο και με το πιρούνι χαράσσω την επιφάνεια του σταυρωτά.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για περίπου 1 ώρα, να χρυσίσει η πίτα.
- Την βγάζω, κόβω σε κομμάτια και τη σερβίρω ζεστή ή κρύα.
Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 296kcal | Carbohydrates: 32g | Protein: 12g | Fat: 14g | Saturated Fat: 7g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 82mg | Sodium: 665mg | Potassium: 792mg | Fiber: 4g | Sugar: 2g | Vitamin A: 460IU | Vitamin C: 36mg | Calcium: 257mg | Iron: 2mg