Αφράτα, λαχταριστά, σπιτικά ντόνατς που λιώνουν στο στόμα και αφήνουν τη σοκολατένια γεύση τους!
Αέρινες ζυμαρένιες μπαλίτσες πασπαλισμένες με γλυκιά κρυσταλλική ζάχαρη και γεμιστές με κρέμα σοκολάτας γαληνεύουν την ψυχή σου. Σε ένα ντόνατς δε λες ποτέ όχι, είναι ιεροσυλία, το αντίθετο….δύσκολα μένεις μόνο στο ένα.
Ένα ατομικό γλύκισμα κατάλληλο για κέρασμα σε όλες τις περιστάσεις.
Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Ντόνατς με σοκολάτα
Ντόνατς με σοκολάτα
4.10 from 11 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
1 Ώρα
Χρόνος
Μαγειρέματος
50 Λεπτά
Χρόνος αναμονής 2 Ώρες
Συνολικός
Χρόνος
1 Ώρα 50 Λεπτά
Πιάτο Γλυκά
Μερίδες 24 Κομμάτια
Θερμίδες 182

Υλικά

  • 240 ml γάλα χλιαρό
  • 8 γρ ξηρή μαγιά
  • 80 γρ ζάχαρη
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 520 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 60 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 100 γρ ζάχαρη για γαρνίρισμα
  • Λάδι για τηγάνισμα

Για την κρέμα σοκολάτας:

  • 2 κρόκους αυγών
  • 23 γρ ζάχαρη
  • 10 γρ κόρν φλάουρ
  • 150 ml γάλα πλήρες
  • 50 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 75 γρ σοκολάτα κουβερτούρα ή γάλακτος τεμαχισμένη
  • 30 γρ λιωμένο βούτυρο

Οδηγίες
 

  • Στον κάδο της κουζινομηχανής ρίχνω το γάλα (όχι καυτό) και μέσα τους διαλύω 1 ΚΣ ζάχαρη και την ξηρή μαγιά.
  • Προσθέτω 3-4 ΚΣ στο μίγμα να γίνει ένας ελαφρύς χυλός και το αφήνω για 10 λεπτά.
  • Συνεχίζω βάζοντας την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια και ανακατεύω.
  • Ενώνω το αλάτι με το αλεύρι και τα ρίχνω εναλλάξ σε δόσεις με το λιωμένο βούτυρο.
  • Ζυμώνω για 7 λεπτά με τη μηχανή (ή 10 λεπτά με τα χέρια), σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω σε ζεστό μέρος για 2 ώρες να διπλασιάσει-τριπλασιάσει τον όγκο της.
  • Για την κρέμα σοκολάτας σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
  • Στην κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα με την κρέμα γάλακτος χωρίς όμως να βράσει το μείγμα.
  • Το βγάζω από την φωτιά και το ρίχνω λίγο-λίγο στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντάς διαρκώς (για να μην ψηθούν οι κρόκοι).
  • Τέλος ενσωματώνω τη βανίλια, επαναφέρω το μείγμα στην κατσαρόλα και τη βάζω πάλι στην εστία, σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
  • Βγάζω από την εστία, προσθέτω την τριμμένη σοκολάτα, το βούτυρο και αναδεύω να λιώσουν.
  • Μεταφέρω σε άλλο επίπεδο σκεύος, σκεπάζω με μεμβράνη να εφάπτεται στην κρέμα και το βάζω στο ψυγείο να κρυώσει.
  • Ξεφουσκώνω τη ζύμη, τη μεταφέρω στον πάγκο και με τον πλάστη την ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα (4-5 εκ πάχος).
  • Κόβω με κουπατ σε 8 εκ περίπου στρογγυλά, τα βάζω ένα-ένα σε ξεχωριστά αντικολλητικά χαρτιά και τα βάζω στο ταψί σκεπάζοντας τα.
  • Τα αφήνω για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
  • Σε μια κατσαρόλα με 5-6 εκ λάδι, το ζεσταίνω σε δυνατή ένταση.
  • Όταν πιάσει θερμοκρασία, τη μειώνω σε μέτρια και ρίχνω ένα-ένα τα ντόνατς με το αντικολλητικό χαρτί μαζί. Αυτό ξεκολλάει και το αποσύρω.
  • Βάζω 2-4 ντόνατς μαζί ανάλογα το μέγεθος της κατσαρόλας.
  • Τα τηγανίζω για 1 – 1,5 λεπτό κάθε πλευρά και τα βγάζω πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
  • Όσο είναι ζεστά τα κυλάω σε ζάχαρη για να κολλήσει πάνω τους.
  • Όταν κρυώσουν με ένα μυτερό μαχαίρι τα τρυπάω στο πλάι κει από εκεί βάζω τη μύτη του κορνέ που περιέχει την σοκολατένια κρέμα και τα γεμίζω με αυτή.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 182kcal | Carbohydrates: 28g | Protein: 4g | Fat: 6g | Saturated Fat: 4g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 35mg | Sodium: 37mg | Potassium: 68mg | Fiber: 1g | Sugar: 11g | Vitamin A: 183IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 30mg | Iron: 1mg

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram