Αν αγαπάς τη πίτσα, τότε θα αγαπήσεις και το Monkey bread πίτσα.Αφράτες μπαλίτσες γεμιστές με λιωμένα τυριά, πιπεριά και ότι θέλεις να έχει μέσα η «πίτσα» σου και όλα αυτά σε σχήμα κέικ!Τραβάς μια μπαλίτσα και απολαμβάνεις όλα τα παραπάνω σε μια μπουκιά. Είναι ιδανικό για την παρέα, δεν χρειάζεται μαχαιροπίρουνα, βάζεις και μια μαρινάρα σάλτσα στη μέση αν θες για βουτήματα και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 300 ml νερό χλιαρό
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 8 γρ ξηρή μαγιά
- 3 ΚΣ ελαιόλαδο
- 550 γρ αλεύρι δυνατό
- 1 κγ αλάτι
Στο μπολ:
- 50 γρ βούτυρο λιωμένο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κγ σκόρδο σκόνη
- ½ κγ ρίγανη
- ¼ κγ θυμάρι
- ½ κγ αλάτι
Για τη γέμιση:
- 50 γρ ρεγκάτο τριμμένο
- 50 γρ έμενταλ τριμμένο
- 3 φέτες ζαμπόν κομμένες καρέ
- ½ πράσινη πιπεριά κομμένη καρέ
Οδηγίες
- Για τη ζύμη στον κάδο της κουζινομηχανής ρίχνω το χλιαρό νερό και μέσα του διαλύω τη ζάχαρη, τη ξηρή μαγιά και 3-4 ΚΣ από το αλεύρι.
- Αφήνω για 10 λεπτά σε ζεστό μέρος.
- Προσθέτω το ελαιόλαδο, ενώνω στο αλεύρι το αλάτι και τα βάζω σταδιακά στο μείγμα.
- Αφήνω να ζυμωθεί καλά για 7 λεπτά, σκεπάζω και αφήνω σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει τον όγκο της (2 ώρες περίπου, ανάλογα τη θερμοκρασία).
- Όταν περάσει η ώρα, ξεφουσκώνω με τα χέρια μου τη ζύμη, τη μεταφέρω στον πάγκο εργασίας, τη ζυμώνω απαλά σε λουκάνικο και την κόβω σε 24 κομμάτια.
- Τα πλάθω ένα-ένα σε μπαλίτσες και μέχρι να τα φτιάξω όλα τα σκεπάζω με πετσέτα να μην ξεραθούν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύω μαζί το λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι, το θυμάρι και ριγάνη.
- Βάζω στον κάδο ή σε ένα μπολ τις μισές μπάλες ζύμης και τις λούζω με τη μισή ποσότητα από το μείγμα αρωματικών του μπολ.
- Τοποθετώ από πάνω τους τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης και το υπόλοιπο μείγμα αρωματικών.
- Τα ανακατεύω απαλά όλα μαζί.
- Λαδώνω μια φόρμα του κέικ με δακτύλιο στη μέση και βάζω μια σειρά μπάλες ζύμης.
- Πασπαλίζω με τα τριμμένα τυριά, την πιπεριά και συνεχίζω όμοια άλλη μια στρώση μπάλες και γέμιση.
- Τελειώνω με μια τελευταία στρώση μπάλες.
- Σκεπάζω τη φόρμα και αφήνω για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 35 λεπτά.
- Βγάζω από το φούρνο, αναποδογυρίζω τη φόρμα σε ένα ταψί, πασπαλίζω λίγο τριμμένο τυρί από πάνω και βάζω πάλι στο φούρνο, στους 200°C, στον αέρα για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Το σερβίρω στη μέση στην παρέα, δεν κόβω με μαχαίρι αλλά κάθε ένας τραβάει μια μπάλα από το monkey bread.
ΤΙΠ:
- Μπορώ να φτιάξω τη ζύμη και στα χέρια, χωρίς κουζινομηχανή απλά θα χρειαστεί 3 λεπτά περισσότερο ζύμωμα.
- Για τη γέμιση μπορώ να χρησιμοποιήσω ότι υλικά θέλω, όπως σε μια πίτσα (μοτσαρέλα, πιπερόνι, μπέικον, μανιτάρια, φέτα κλπ)
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 631kcal | Carbohydrates: 72g | Protein: 19g | Fat: 29g | Saturated Fat: 10g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 40mg | Sodium: 956mg | Potassium: 191mg | Fiber: 3g | Sugar: 1g | Vitamin A: 382IU | Vitamin C: 8mg | Calcium: 195mg | Iron: 5mg