Ήρθε η ώρα να φτιάξεις τα πιο γιορτινά μπισκότα! Μια ζύμη για 8 διαφορετικά σχέδια Κάνε τα με τα παιδιά σου, για να τα δωρίσεις ή να μυρίζει το σπίτι και να γεμίσεις τις μπισκοτιέρες σου.Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!


Υλικά
- 360 γρ φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 90 ml ηλιέλαιο
- 460 γρ ζάχαρη
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.γ. βανίλια
- 700 γρ αλεύρι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 120 γρ κουβερτούρα
- 35 γρ κακάο
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής πράσινο, κόκκινο
- Τρούφα χρωματιστή
- Ζαχαρωτά για διακόσμηση
Οδηγίες
- Στο μπολ χτυπάω το βούτυρο με το λάδι και τη ζάχαρη που τη ρίχνω σε δόσεις.
- Ενσωματώνω ένα-ένα τα αυγά και αρωματίζω με τη βανίλια.
- Ενώνω το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και τα βάζω λίγα-λίγα στο μείγμα μέχρι να γίνει μια ζύμη στητή.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, αντιστάσεις, για 12 -15 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος των μπισκότων), μόλις πάρουν σκούρο χρώμα από κάτω τα βγάζω και τα αφήνω πρώτα να κρυώσουν πριν τα μετακινήσω.
- Κρατάω τα 2/3 της ζύμης και την υπόλοιπη την τυλίγω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο.
- Χωρίζω τη ζύμη που κράτησα σε 3 ίσα μέρη.
- Στο ένα προσθέτω 15 γρ κακάο, ζυμώνω να γίνει καφέ η ζύμη και προσθέτω ελάχιστο γάλα (1/2 - 1 κ.γ.) για να πάρει την υφή που είχε πριν (βάλω το κακάο).
- Την τυλίγω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Στο άλλο προσθέτω 5 γρ κακάο και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ζυμώνω για να πάρει ένα κόκκινο χρώμα όλη η ζύμη, την τυλίγω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο.
- Το τελευταίο μέρος ζύμης το χρωματίζω με πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και προσθέτω 1-2 κ.γ. γάλα για να γίνει πολύ μαλακή η ζύμη, κολλώδης και να μπορεί να περάσει από κορνέ. Την τυλίγω με μεμβράνη χωρίς να την κλείσω πάνω-κάτω και τη βάζω σε κορνέ με χοντρή μύτη αστέρι.
- Σε αντικολλητικό χαρτί δημιουργώ χριστουγεννιάτικα δεντράκια με τη ζύμη. Μετά πασπαλίζω χρωματιστή τρούφα από πάνω και στην κορυφή τους βάζω από ένα αστεράκι ζαχαρωτό στο κάθε δεντράκι. Τα ψήνω για 12 λεπτά (μόλις πάρουν χρώμα από κάτω τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν στο ταψί). Γίνονται 12 μπισκότα.
- Παίρνω το 1/5 της απλής ζύμης και το ανοίγω ανάμεσα σε δυο αντικολλητικά χαρτιά. Με ένα μικρό κουπατ αστέρι 2,8 χιλ. διαμέτρου κόβω διάσπαρτα αστέρια (τα βγάζω και τα κρατάω στην άκρη) και κάνω το ίδιο με ένα μικρότερο κουπάτ 1,7 χιλ. Παίρνω τη σοκολατένια ζύμη και κάνω το ίδιο, την ανοίγω – κόβω αστεράκια με τα δύο κουπάτ – και τα κρατάω. Βάζω τα αστέρια της μπεζ ζύμης στην καφέ και το αντίστροφο γεμίζοντάς τα κενά της μιας από την άλλη. Με ένα αντικολλητικό χαρτί περνάω άλλη μια φορά τις ζύμες με τον πλάστη για να ενωθούν με τα κομμάτια. Κόβω μπισκότα με στρόγγυλο κουπάτ 7 εκ. διαμέτρου και από τις δυο ζύμες και τα βάζω στο ταψί. Ψήνω για 15 λεπτά. Γίνονται 16 μπισκότα.
- Οι ζύμες που περισσεύουν από τα προηγούμενα μπισκότα τις βάζω μαζί και τις ανοίγω σε ένα φύλλο που έχει marble σχέδιο μπεζ-καφέ. Κόβω με κουπάτ αστέρια 10 εκ. & 7 εκ. και τα ψήνω για15 λεπτά. Γίνονται 10 συνολικά μικρά & μεγάλα μπισκότα.
- Παίρνω το άλλο 1/5 της απλής ζύμης, το μοιράζω σε 11 ίσα μέρη, τα πλάθω σε μπαλίτσες και κάθε ένα το πιέζω μέσα σε σιλικονούχα χριστουγεννιάτικη φόρμα. Ψήνω για 15-20 λεπτά, βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν μέσα στη φόρμα. Μετά να βγάζω από αυτή, λιώνω (σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα σε δόσεις) 60 γρ κουβερτούρας και τη μοιράζω στις φόρμας φροντίζοντας να καλύψουν τη βάση κάθε φιγούρας. Μετά βάζω σε κάθε θήκη το ψημένο μπισκότο, πιέζω ελαφρά να κολλήσει με τη σοκολάτα και τα βάζω στο ψυγείο για 10 λεπτά να στεγνώσει η σοκολάτα. Βγάζω και αφαιρώ τα μπισκότα από τις θήκες. Γίνονται 11 μπισκότα.
- Παίρνω το άλλο 1/5 της απλής ζύμης, το ανοίγω σε φύλλο και κόβω με κουπατ gingerbread ύψους 8,2 εκ. Με ένα μικρότερο κουπατ αστέρι 2,8 εκ. το βουτάω πρώτα σε κακάο και μετά το ακουμπάω σε διάφορα σημεία στη ζύμη αφήνοντας το καφέ αποτύπωμα του κουπάτ. Τα ψήνω για 15 λεπτά. Γίνονται 8 μπισκότα.
- Με το άλλο 1/5 της απλής ζύμης παίρνω κομματάκια και τα πλάθω σε κορδόνι. Κάνω το ίδιο και με την κόκκινη ζύμη. Γυρίζω σπειροειδώς τα δύο κορδόνια να μπλεχτούν μεταξύ τους, τα κυλάω μαζί να ενωθούν, κόβω 10 εκ το καθένα, και γυρίζω τη μια άκρη τους να γίνει σαν μπαστουνάκι. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με όλη τη ζύμη. Τα ψήνω για 10-12 λεπτά. Γίνονται 12 κομμάτια.
- Με την κόκκινη ζύμη που περισσεύει την πλάθω κι αυτή σε κορδόνι, κόβω 15 εκ περίπου κάθε κομμάτι και δημιουργώ φιογκάκια. Πασπαλίζω χρωματιστή τρούφα από πάνω (για να κολλήσει με ένα πινέλο αλείφω με λίγο νερό πρώτα). Τα ψήνω για 10-12 λεπτά. Γίνονται 12 κομμάτια.
- Με το άλλο 1/5 της απλής ζύμης το διαιρώ σε 11 ίσα κομμάτια, τα πλάθω σε μπαλίτσες και έπειτα πιέζω τη μια άκρη κωνικά σαν αχλαδάκια. Τα βάζω στο ψυγείο για 15 λεπτά και μετά απευθείας στο φούρνο να ψηθούν για 15-20 λεπτά. Όταν κρυώσουν τα κρατάω από τη μυτούλα και βουτάω σε λιωμένη κουβερτούρα (60 γρ κουβερτούρας λιωμένα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα) το υπόλοιπο μπισκότο. Τα αφήνω πίσω στο ταψί στο αντικολλητικό χαρτί, με ένα ξυλάκι από σουβλάκι και τη λιωμένη σοκολάτα που περισσεύει φτιάχνω τα ματάκια και τη μύτη στα σκατζοχοιράκια. Τέλος πασπαλίζω με σοκολατένια τρούφα πάνω στη σοκολάτα να κολλήσει. Τα βάζω για 10 λεπτά στο ψυγείο να στεγνώσει η σοκολάτα και είναι έτοιμα. Γίνονται 11 κομμάτια.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 90kcal | Carbohydrates: 12g | Protein: 1g | Fat: 4g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 0.4g | Monounsaturated Fat: 1g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 12mg | Sodium: 27mg | Potassium: 22mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 6g | Vitamin A: 103IU | Calcium: 6mg | Iron: 0.4mg