Ένα ελαφρύ γεύμα για τον κρύο καιρό, γρήγορο για να σε ζεστάνει είναι η κοτόσουπα αυγολέμονο, αυτή της γιαγιάς.Γεμάτη αναμνήσεις να στη φτιάχνει όταν έχεις αρρωστήσει λίγο και να στη σερβίρει μαζί με μια τεράστια φέτα ψωμί. Η σούπα που σε ισορροπεί, μαζί με αφράτο κοτοπουλάκι με μπόλικο λεμονάκι…απλή και αγαπημένη.Φτιάξε τη, δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
- 1 κοτόπουλο (2 κιλά περίπου)
- 2 καρότα μεγάλα κομμένα στα 3
- 1 κρεμμύδι κομμένο στα 2
- 1 στικ σέλερι κομμένο στα 2-3
- 100 γρ ρύζι γλασέ
- 1 ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1 μεγάλη πρέζα πιπέρι
- 2 αυγά
- 2 λεμονιών το χυμό
Οδηγίες
- Βάζω το κοτόπουλο στην κατσαρόλα κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Το σκεπάζω με νερό να το καλύπτει 2 εκ. και το αφήνω σε δυνατή ένταση να βράσει για 10 λεπτά.
- Το ξαφρίζω (βγάζω με ένα κουτάλι τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια), προσθέτω τα καρότα, το κρεμμύδι, το σέλερι, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μειώνω την ένταση σε μέτρια.
- Το αφήνω να βράσει για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει*.
- Κατεβάζω την κατσαρόλα από την εστία, μεταφέρω το κρέας και τα λαχανικά σε ένα μπολ σκεπασμένο για να διατηρηθούν ζεστά, και στραγγίζω το ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα.
- Τη βάζω στην εστία, ρίχνω το ρύζι (που έχω ξεπλύνει με νερό 3-4 φορές), το 1 ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι, τη 1 πρέζα πιπέρι και το αφήνω να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου**.
- Όταν ετοιμαστεί, κατεβάζω την κατσαρόλα από την εστία, ανακατεύω ανά διαστήματα για 10-15 λεπτά να κρυώσει λίγο.
- Για το αυγολέμονο, χωρίζω στα 2 αυγά τους κρόκους από τα ασπράδια, χτυπάω τα τελευταία σε ένα μπολ με το σύρμα σε ελαφριά μαρέγκα.
- Προσθέτω τους κρόκους και το χυμό 1 ½ λεμονιού***.
- Παίρνω μια-μια κουτάλα της σούπας από το ζωμό και ανακατεύοντας τον ενσωματώνω στο αυγολέμονο. Συνεχίζω για 3 – 4 κουταλιές ακόμα.
- Έπειτα κάνω το αντίστροφο, παίρνω μια-μια κουταλιές σούπας από το αυγολέμονο και τις ενσωματώνω στη σούπα ανακατεύοντας διαρκώς απαλά.
- Συνεχίζω την ανάδευση για 1-2 λεπτά, δοκιμάζω αν χρειάζεται έξτρα αλάτι, πιπέρι ή λεμόνι. Αν την θέλω πιο αραιή προσθέτω λίγο βραστό νερό.
- Η κοτόσουπα είναι έτοιμη για σερβίρισμα!
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- *Αν η κότα είναι χωριάτικη, πιθανόν να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει.
- **Μπορώ να ενισχύσω το ζωμό με έτοιμο ζωμό κότας για πιο έντονη γεύση. Στην περίπτωση χωριάτικης κότας δεν χρειάζεται.
- ***Τον υπόλοιπο χυμό ½ λεμονιού το προσθέτω στο τέλος, αφού δοκιμάσω και αν θεωρώ ότι χρειάζεται.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 449kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 33g | Fat: 26g | Saturated Fat: 7g | Polyunsaturated Fat: 6g | Monounsaturated Fat: 11g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 175mg | Sodium: 733mg | Potassium: 471mg | Fiber: 1g | Sugar: 3g | Vitamin A: 4317IU | Vitamin C: 11mg | Calcium: 46mg | Iron: 2mg