Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή λουκούμι με την πιο νόστιμη γέμιση που απολαμβάνουμε όλοι στο πιο σημαντικό τραπέζι του χρόνου.Δεν την κάνουμε συχνά, έχει μια διαδικασία, γι αυτό όταν τη φτιάχνουμε πρέπει να γίνει τέλεια η γαλοπούλα, ζουμερή και μυρωδάτη με τη γέμιση να της προσθέτει γεύση και υφή.Ένα-δυο σημεία αν προσέξουμε, δεν χρειάζεται δεξιοτεχνία σε κάτι, μόνο χαμηλή ένταση στο φούρνο να σιγοψηθεί, καλά υλικά και ένα μυστικό με το βούτυρο που θα αφήσει την πινελιά του, σε μια γαλοπούλα που δεν θα ξαναλλάξεις τη συνταγή!
Εξοπλισμός
- 1 σακοράφα
- βαμβακερός σπάγκος
Υλικά
- 1 (3.500-4.000 γρ) γαλοπούλα
- 80 γρ βούτυρο μαλακό εκτός ψυγείου
- 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
- 1 πορτοκαλιού το χυμό
- ½ κγ αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- ½ κγ θυμάρι
- 60 ml Μαυροδάφνη
Για τη γέμιση:
- 300 γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 4 συκωτάκια κοτόπουλου κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 120 γρ ρύζι Καρολίνα
- 120 γρ ρύζι Parboiled
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
- 50 ml Μαυροδάφνη
- 2 ντομάτες αποφλοιωμένες κομμένες καρέ κυβάκια
- 2 ξινόμηλα κομμένα καρέ
- 200 γρ κάστανα
- 200-300 ml ζωμό κοτόπουλου
- 50 γρ κουκουνάρι
- 80 γρ αμύγδαλο ασπρισμένο και κομμένο στη μέση
- 80 γρ σταφίδες
- 1 κγ αλάτι
- ¼ κγ πιπέρι
- 1 κγ κανέλα σκόνη
- ½ κγ θυμάρι
- ¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
Οδηγίες
- Έχω βγάλει 24 ώρες πριν τη γαλοπούλα από την κατάψυξη, αφαιρώ το κάλυμμα της, τη βάζω σε ένα ταψί, τη σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω να αποψυχθεί.
- Την επόμενη αφαιρώ από την κοιλιά της τα εντόσθια (κρατάω τα συκωτάκια για τη γέμιση) το λαιμό και την πλένω καλά μέσα και έξω.
- Την αφήνω να στραγγίξει τα υγρά και ταμπονάρω με χαρτί κουζίνας να στεγνώσει καλά.
- Ξεκινάω πρώτα με την προετοιμασία των υλικών, βράζω σε ένα κατσαρολάκι με νερό τα ωμά αμύγδαλα για 10 λεπτά, τα βγάζω από τη φωτιά και τα ξεφλουδίζω (όσο είναι ζεστά, τραβάω λίγο το φλούδι και φεύγει εύκολα). Έπειτα το κόβω στη μέση (εκεί που ήδη έχει άνοιγμα σαν νυχάκι).
- Σε ένα μικρό ταψί απλώνω τα κάστανα αφού πρώτα τα χαράξω με ένα μαχαίρι και τα ψήνω στο φούρνο στους 180*C για 25 λεπτά περίπου. Τα βγάζω και όπως είναι ζεστά αφαιρώ το εξωτερικό σκληρό φλούδι τους μαζί με το μαλακό εσωτερικό. Τα κόβω σε 4 μικρότερα κομμάτια κάθε ένα.
- Βάζω τις σταφίδες σε ένα μπολ μαζί με 60 ml Μαυροδάφνη και τις μουλιάζω.
- Για τη γέμιση θα χρειαστώ μια κατσαρόλα με μεγάλο πάτο ή ένα βαθύ τηγάνι να ζεστάνω το ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή ένταση και να τα σοτάρω τα κρεμμύδια.
- Ρίχνω τον κιμά και τον σπάω με την κουτάλα σε μικρά κομμάτια να γίνει σπυρωτός. Τον αφήνω ανακατεύοντας να καβουρδιστεί μέχρι να αλλάξει το χρώμα του και να πάρει πιο ανοιχτό χρώμα ομοιόμορφα όλος. Προσθέτω τα συκωτάκια (αυτά που είχε μέσα η γαλοπούλα και τα υπόλοιπα της κότας) και τα σοτάρω κι αυτά μαζί.
- Πλένω και στραγγίζω καλά τα δύο ειδή ρυζιού την Καρολίνα και το Parboiled και τα βάζω κι αυτά στην κατσαρόλα αφήνοντας τα να καβουρδιστούν για 2 λεπτά.
- Σβήνω με τη μαυροδάφνη στην οποία έχω μουλιάσει τις σταφίδες (στραγγίζω το κρασί) και την αφήνω να εξατμιστεί.
- Έπειτα συνεχίζω με τις ντομάτες, το καρότο, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τα ξινόμηλα.
- Προσθέτω τα καρυκεύματα το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το θυμάρι, ανακατεύω καλά και προσθέτω σταδιακά βραστό ζωμό κοτόπουλου. Μόλις τον απορροφά η γέμιση βάζω λίγο ακόμα και αφήνω το μείγμα σε μέτρια φωτιά να βράσει για 5 λεπτά.
- Βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά (η γέμιση δεν είναι βρασμένη έτοιμη αλλά θα ψηθεί στη συνέχεια στο φούρνο).
- Πασπαλίζω την κοιλιά της γαλοπούλας με αλάτι και πιπέρι, κάνοντας ελαφρύ μασάζ να κατανεμηθούν ομοιόμορφα και βάζω στην κοιλιά τη γέμιση πρώτα από κάτω (που έχει και το μεγαλύτερο άνοιγμα) και μετά και από το λαιμό. Η γέμιση που περισσεύει τη βάζω σε ένα ταψί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τη ψήνω για 1 ώρα στο φούρνο διότι δεν φτάνει για πολλά άτομα μόνο όση χωράει στην κοιλιά.
- Σε ένα μπολ βάζω το βούτυρο μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, ½ κγ αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι και ½ κγ θυμάρι ανακατεύοντας τα καλά να γίνουν όλα μαζί σαν αλοιφή.
- Ανοίγω το δέρμα της γαλοπούλας απαλά να μην σκιστεί στο στήθος και τα μπούτια και αλείφω με το αρωματισμένο βούτυρο (δεν το βάζω όλο).
- Με μια σακοράφα με βαμβακερό σπάγκο ράβω το δέρμα της εκεί που είναι τα ανοίγματα φροντίζοντας να στερεώσω το σπάγκο τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος για να μην «ανοίξουν» κατά το ψήσιμο.
- Αλείφω από πάνω τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο βούτυρο και με ένα σπάγκο δένω τις φτερούγες χιαστή με τα μπούτια σφιχτά για να κρατηθούν κατά το ψήσιμο.
- Τοποθετώ τη γαλοπούλα στο ταψί, την λούζω με το χυμό πορτοκαλιού και 60 ml Μαυροδάφνη και τη σκεπάζω με αλουμινόχαρτο (ανοίγω μια σχισμή στο σημείο του θερμόμετρου).
- Την βάζω στην κατώτερη σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για περίπου 3,5 – 4 ώρες.
- Μισή ώρα πριν ετοιμαστεί βγάζω το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή εξωτερικά (φροντίζω να γυρίζω το ταψί για να μην καεί σε ένα σημείο).
- Την βγάζω από το φούρνο, τη σκεπάζω ξανά με αλουμινόχαρτο και την αφήνω να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Έπειτα αφαιρώ τους σπάγκους, τη μεταφέρω στην πιατέλα και με μια κουτάλα βγάζω τη γέμιση από την κοιλιά στο πλάι για να μπορεί να σερβιριστεί.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 962kcal | Carbohydrates: 58g | Protein: 82g | Fat: 45g | Saturated Fat: 13g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 274mg | Sodium: 987mg | Potassium: 1277mg | Fiber: 5g | Sugar: 9g | Vitamin A: 2216IU | Vitamin C: 27mg | Calcium: 103mg | Iron: 6mg