Δροσερά μπισκότα βαρκούλες με κρέμα λεμόνι, τόσο αρωματικά και ξεχωριστά! Με την τραγανή βάση τους που μέσα κρατάει τη βελούδινη, γλυκιά κρέμα του εσπεριδοειδούς. Μια μπουκιά αρκεί για να βυθιστείς σε ένα άλλο κόσμο… Φτιάξε τα, δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
Για τα μπισκότα:
- 115 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 65 γρ ζάχαρη
- 1 μικρό αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 220 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/8 κγ αλάτι
- ¼ κγ μπέικιν πάουντερ
- 1 λεμονιού το ξύσμα
Για την κρέμα λεμονιού:
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κρόκοι αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
- 55 γρ ζάχαρη
- 55 ml χυμό λεμονιού
- ½ λεμονιού το ξύσμα
- 25 γρ βούτυρο κρύο σε κυβάκια
Οδηγίες
- Για τα μπισκότα χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, να μαλακώσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτω το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύω καλά.
- Ενώνω το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν παούντερ και τα ενσωματώνω σε δόσεις στο μείγμα, δημιουργώντας τη ζύμη.
- Την τυλίγω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Για την κρέμα λεμονιού ανακατεύω καλά σε μια μικρή κατσαρόλα το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
- Τη βάζω στην εστία, σε χαμηλή ένταση, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα μέχρι να δέσει σε κρέμα.
- Τότε την βγάζω από την εστία, προσθέτω το κρύο βούτυρο και ανακατεύω να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
- Τη μεταφέρω σε ένα κρύο σκεύος, σκεπάζω με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος και βάζω στο ψυγείο να κρυώσει.
- Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, τη βάζω ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και την ανοίγω σταδιακά με τον πλάστη.
- Κόβω με το κουπ-πατ σε δίσκους διαμέτρου 7,5 εκ.
- Παίρνω ένα-ένα, το βάζω σε χάρτινη θήκη και πιέζω τις δύο αντίθετες άκρες του να κολλήσουν, σαν βαρκούλα (μπορώ να τα πιάσω με συνδετήρα στην άκρη τις θήκες για λίγα λεπτά, για πιο σταθερό αποτέλεσμα).
- Τα μεταφέρω με τις χάρτινες θήκες στο ταψί και τις ψήνω στους 180 °C για 12 λεπτά στις αντιστάσεις (μόλις η βάση του αρχίζει να παίρνει χρώμα είναι έτοιμα).
- Τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν για 10 λεπτά.
- Τα γεμίζω ένα-ένα με ½ κγ κρέμα λεμονιού και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 141kcal | Carbohydrates: 16g | Protein: 2g | Fat: 7g | Saturated Fat: 4g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 57mg | Sodium: 80mg | Potassium: 35mg | Fiber: 1g | Sugar: 7g | Vitamin A: 250IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 13mg | Iron: 1mg