Για τα αποκριάτικα πάρτυ ή για τα παιδιά φτιάχνουμε μπισκότα φαντασματάκια & Φρανκεσταιν με τα εργαλεία που ήδη έχουμε 👌😉 Έτσι κάνουμε παιχνιδιάρικα μπισκότα, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε νέα εργαλεία που πιθανόν να μην ξαναχρειαστούμε. Και όλοι είναι ευχαριστημένοι μικροί και μεγάλοι!!!Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Υλικά
- 225 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 230 γρ ζάχαρη
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 480 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα
- Πραλίνα ή σοκολάτα για γαρνίρισμα (μάτια)
- Μαρμελάδα βύσσινο κεράσι, φρούτα του δάσους, για γέμιση
Οδηγίες
- Χτυπάω με το μίξερ (ή σύρμα) το βούτυρο με τη μισή ποσότητα ζάχαρης να αφρατέψουν.
- Συνεχίζω με την υπόλοιπη ζάχαρη αναδεύοντας και έπειτα με το αυγό και τη βανίλια.
- Αναμιγνύω το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και τα ρίχνω σε δόσεις, ενώ όταν αρχίσει να σφίγγει το μείγμα συνεχίζω με μια κουτάλα.
- Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά (ή 10 λεπτά στην κατάψυξη).
- Βγάζω, βάζω τη μίση ζύμη ανάμεσα σε δυο αντικολλητικά χαρτιά και την ανοίγω σιγά-σιγά.
- Πρώτα για να φτιάξω τα φαντασματάκια χρησιμοποιώ το κου-πατ της καρδιάς και κόβω τη ζύμη με αυτή. Συνεχίζω κόβοντας κάθε καρδιά στη μέση.
- Παίρνω τη μισή καρδιά, πιέζω ελαφρά στο πάνω μέρος να στρογγυλέψει και γυρίζω λίγο την κάτω γωνία δεξιά ή αριστερά (ανάλογα το κομμάτι) και τα βάζω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.
- Όμοια ανοίγω την ζύμη που περίσσεψε από τα ενδιάμεσα κόβοντας πάλι καρδιές.
- Ανοίγω με τον ίδιο τρόπο την άλλη μισή ζύμη για να φτιάξω τους Φράνκεστάϊν.
- Με ένα στρογγυλό κουπ-πατ κόβω κύκλους (6-7 εκ) και με τα ίδια κουπ-πατ κόβω λίγο δεξιά και αριστερά.
- Αφού κόψω όσα χωράνε στη ζύμη, αφαιρώ την περίσσεια μαζί με τα κομμένα μέρη και θα τα ανοίξω μετά πάλι για τα φτιάξω τα υπόλοιπα.
- Τα μισά τα μεταφέρω όπως είναι στο ταψί ενώ τα υπόλοιπα κόβω 2 μικρούς κύκλους για μάτια (με μύτη κορνέ) και με ένα μαχαίρι μυτερό κάνω μια γραμμή για στόμα. Με οδοντογλυφίδα σχηματίζω στο στόμα κάθετες γραμμές και κάνω δύο τρυπούλες για ρουθούνια.
- Βάζω τα ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 10 - 13 λεπτά.
- Τα αφήνω πάνω στο ταψί να κρυώσουν εντελώς πριν συνεχίσω.
- Στα φαντασματάκια και τα πρόσωπα του Φράνκεστάϊν κοσκινίζω άχνη από πάνω.
- Στα πρώτα με λίγη σοκολάτα ή πραλίνα σχηματίζω δύο κουκίδες για μάτια και είναι έτοιμα.
- Τα υπόλοιπα Φράνκεστάϊν παίρνω τη βάση, αλείφω 1 ½ κ.γ. μαρμελάδα και σκεπάζω με το αχνισμένο κομμάτι.
- Τα μπισκότα είναι έτοιμα! Αν θέλω να τα αποθηκεύσω να βάζω σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
- Βγαίνουν συνολικά 36 φαντασματάκια και 9 Φράνκεσταιν
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 96kcal | Carbohydrates: 13g | Protein: 1g | Fat: 4g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 0.2g | Monounsaturated Fat: 1g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 14mg | Sodium: 34mg | Potassium: 20mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 5g | Vitamin A: 130IU | Calcium: 6mg | Iron: 1mg