Τρομερή ανάποδη μηλόπιτα με μελωμένα μήλα, γλυκιές σταφίδες με τραγανά καρύδια ενδιάμεσα πάνω στο παντεσπάνι με το άρωμα της κανέλας να αναδύεται. Ότι καλύτερο υπάρχει στην κατηγορία της, δεν είναι για κάθε μέρα αλλά μια στο τόσο όταν την έχεις δοκιμάσει είναι απαραίτητη.Όσο πιο καλά ψηθούν τα μήλα τόσο πιο γλυκιά θα γίνει, θα καραμελώσουν και η γεύση της πάει σε άλλο επίπεδο!
Εξοπλισμός
- Ταψί: διαμέτρου 28 εκ
Υλικά
- 4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
- 150 γρ βούτυρο
- 200 γρ ζάχαρη
- κανέλα
- 30 γρ καρύδια
- 20 γρ σταφίδες
Για το παντεσπάνι:
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ ζάχαρη
- 1 λεμονιού το ξύσμα
- 130 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κγ μπέικιν πάουντερ
Οδηγίες
- Καθαρίζω τη φλούδα από τα μήλα, αφαιρώ με ειδικό εργαλείο το κοτσάνι και τα κόβω σε μέτριου πάχους ροδέλες. Τα βάζω σε ένα πιάτο και ραντίζω με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
- Προετοιμάζω το σκεύος (πυρίμαχο ή ταψί) με βούτυρο και λαδόκολλα (απαραίτητα)βάζω μέσα του το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
- Το βάζω στο φούρνο στους 180*C για 10 λεπτά να λιώσει και να ζεσταθεί καλά το βούτυρο.
- Βγάζω το σκεύος και ραντίζω όλη την επιφάνεια με το 1/3 της ζάχαρης.
- Απλώνω την πρώτη στρώση με τις ροδέλες των μήλων όσο πιο κοντά γίνεται περιμετρικά και έπειτα προς το κέντρο. Συμπληρώνω ανάμεσα τους τα μεγάλα κενά με μικρότερα κομμάτια από τα μήλα (κόβω τις μικρότερες ροδέλες) και βάζω στα κενά που μένουν (στη μέση από τις ροδέλες) χοντροκομμένα καρύδια και σταφίδες.
- Πασπαλίζω πάνω τους το επόμενο 1/3 της ζάχαρης και κανέλα.
- Συνεχίζω με την δεύτερη στρώση των μήλων όπως και προηγουμένως (ροδέλες-καρύδια-σταφίδες).
- Ρίχνω και την τελευταία δόση της ζάχαρης και την κανέλα έπειτα.
- Τα ψήνω στο φούρνο στους 200*C για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα μήλα και να καραμελώσουν.
- Εν τω μεταξύ φτιάχνω το παντεσπάνι, χτυπώντας αρχικά τα αυγά σε ένα μπολ να αφρατέψουν.
- Προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ρίχνω το ξύσμα λεμονιού κι αφού αναμείξω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ τα βάζω κι αυτά σταδιακά στο μείγμα.
- Βγάζω το ταψί από το φούρνο, ρίχνω το παντεσπάνι από πάνω του και το βάζω πίσω στο φούρνο, στους 200*C για 25 λεπτά (τσεκάρω με ξυλάκι ή μαχαίρι αν έχει ψηθεί στο κέντρο του).
- Την αφήνω να κρυώσει για 10 - 15 λεπτά πριν την αναποδογυρίσω στην πιατέλα μου.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 327kcal | Carbohydrates: 52g | Protein: 3g | Fat: 13g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 68mg | Sodium: 107mg | Potassium: 183mg | Fiber: 2g | Sugar: 40g | Vitamin A: 405IU | Vitamin C: 3.5mg | Calcium: 44mg | Iron: 0.9mg