Ποιος δεν τρελαίνεται για πατατάκια τραγανά; Όταν μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας σπίτι όποτε τα θελήσουμε, είναι ακόμα καλύτερα και μάλιστα στο φούρνο, ούτε τηγάνια ούτε τίποτα.Οι γεύσεις που μπορούμε να δημιουργήσουμε είναι η απλή με αλάτι, με ρίγανη και πιο πικάντικα με barbeque.Βάλε την ταινία, ετοίμασε τα σε λίγα λεπτά και …δάγκωσε τα!
Υλικά
- πατάτες
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- ρίγανη
Για το barbeque:
- 1 κγ καπνιστή πάπρικα
- ¼ κγ σκόρδο σκόνη
- ¼ κγ πιπερόκαμα προαιρετικό
Οδηγίες
- Πλένω καλά τις πατάτες και αν θέλω τις ξεφλουδίζω, διαφορετικά μπορώ να τις αφήσω με τη φλούδα τους.
- Με ένα μαντολίνο ή με ένα κοφτερό μαχαίρι, τις κόβω σε πολύ λεπτές ροδέλες.
- Τις βάζω για 10 λεπτά σε μπολ με κρύο νερό.
- Με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ταμπονάρω και από τις δύο πλευρές όλες τις ροδέλες να στεγνώσουν από το νερό.
- Τις βάζω σε λαδόκολλα κατά προτίμηση όλες στο ίδιο μέγεθος (για να ψηθούν ομοιόμορφα και να μην καούν κάποιες).
- Με ένα πινέλο τις αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και έπειτα ανάλογα τη γεύση που θέλω να δώσω πασπαλίζω με τα ανάλογα καρυκεύματα.
- Για τα απλά με αλάτι ραντίζω με λίγο αλάτι από πάνω (μια πρέζα είναι αρκετή, καλύτερα να βάλω λιγότερο κι αν τα θέλω πιο αλμυρά προσθέτω έξτρα έπειτα αφού ψηθούν).
- Όμοια για τη γεύση ρίγανη προσθέτω αλάτι και ρίγανη ξερή από πάνω.
- Για τη γεύση μπάρμπεκιου μόνο χρειάζεται προηγουμένως να έχω αναμίξει την καπνιστή πάπρικα, το σκόρδο σκόνη, το πιπερόκαμα και το αλάτι.
- Τα γυρίζω κι από την άλλη πλευρά και κάνω τα ίδια (αλείφω με ελαιόλαδο και προσθέτω τα καρυκεύματα).
- Έτοιμα για ψήσιμο. Αφού τα βάλω πρώτα σε επίπεδη επιφάνεια κάθε ροδέλα πατάτας δίπλα στην άλλη να μην επικαλύπτονται για να μπορέσουν να ψηθούν σωστά.
- Για να τα φτιάξω γρήγορα μπορώ να τα ψήσω στο φούρνο μικροκυμάτων, βάζοντας τα σε πιάτο πάνω σε λαδόκολλα. Ρυθμίζω στα 470W αρχικά για 4 λεπτά και έπειτα για άλλα 2 και 1 – 2 λεπτά ακόμα. Δεν τον βάζω συνεχόμενα γιατί το πιο πιθανό είναι να καούν. Σταματάω κι ελέγχω κάθε φορά.
- Για μεγαλύτερη ποσότητα βολεύει περισσότερα ο φούρνος που τα τοποθετώ στο ταψί πάλι πάνω σε λαδόκολλα. Τα ψήνω στους 230*C στις αντιστάσεις για 10 – 15 λεπτά τα γυρίζω κι από την άλλη πλευρά για άλλα 5 – 6 λεπτά ακόμα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 134kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 1g | Fat: 14g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 13mg | Potassium: 46mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 1185IU | Iron: 1mg