Αυτή την εποχή που μας προσφέρονται οι πιο γλυκιές ντομάτες, τις χρησιμοποιώ για μια αλμυρή τάρτα με φέτα.Εύκολη και γευστική για να συνοδεύσει το γεύμα μας, αυτή την περίοδο.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κγ μπέικιν πάουντερ
- 115 ml ελαιόλαδο
- 150 ml νερό κρύο
- ¼ κγ αλάτι
- 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο
Για τη γέμιση:
- 450 γρ φέτα θρυμματισμένη ή ξινή μυζήθρα
- 3 ΚΣ ελαιόλαδο
- 4 – 5 ΚΣ γιαούρτι στραγγιστό
- 1 ΚΣ ρίγανη
- 2 μεγάλες ντομάτες σε ροδέλες
- 1 ΚΣ ελαιόλαδο
- ρίγανη για γαρνίρισμα
- 1 κρόκος αυγού
Οδηγίες
- Για τη ζύμη σε ένα μπολ αναμιγνύω, το ελαιόλαδο, το νερό και το αλάτι.
- Αφού ενώσω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα ρίχνω σταδιακά στο μπολ ζυμώνοντας μέχρι να μην κολλάει πια στα χέρια το μείγμα.
- Ανοίγω με τον πλάστη τη ζύμη και τη μεταφέρω στην ταρτιέρα που έχω προηγουμένως αλείψει με ελαιόλαδο. Κόβω την ζύμη που εξέχει από τα τοιχία.
- Χτυπάω ένα ασπράδι, αλείφω την τάρτα με αυτό και την ψήνω στις αντιστάσεις στους 200*C για 15 λεπτά.
- Οστόσο φτιάχνω την γέμιση. Σε ένα μπολ βάζω την θρυμματισμένη φέτα, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τη ρίγανη και τα ανακατεύω όλα μαζί.
- Βγάζω την μισοψημένη τάρτα από το φούρνο, απλώνω σε όλη την επιφάνεια της τις ροδέλες από τις ντομάτες και από πάνω την γέμιση της φέτας.
- Ραντίζω με λόγο έξτρα ελαιόλαδο και ρίγανη.
- Χτυπάω ένα κρόκο αυγού με 1 κγ νερό και αλείφω τα τοιχία της τάρτας.
- Την βάζω πάλι στον φούρνο, στην ίδια θερμοκρασία για 35 λεπτά ακόμα.
- Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 15 λεπτά για να μπορέσω να κόψω και να σερβίρω.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 518kcal | Carbohydrates: 38g | Protein: 14g | Fat: 34g | Saturated Fat: 12g | Cholesterol: 75mg | Sodium: 775mg | Potassium: 179mg | Fiber: 2g | Sugar: 4g | Vitamin A: 537IU | Vitamin C: 4mg | Calcium: 342mg | Iron: 3mg