Τις κρύες μέρες του χειμώνα, μια σούπα μπορεί να μας ζεστάνει γρήγορα. Αυτή η παραδοσιακή σούπα τραχανά διαθέτει απίστευτο άρωμα και γεύση, αφού εμπλουτίζεται με ντόπιο απάκι καπνιστό, λαχανικά, κρίθινη κουλούρα και φυσικά τριμμένο ανθότυρο. Ένα τέλειο πρώτο πιάτο ή μια βραδινή επιλογή για πιο ελαφρύ δείπνο. Γρήγορη και με μικρή προετοιμασία μέσα σε λίγα λεπτά μπορούμε να απολαύσουμε αυτή την ιδιαίτερη σούπα.
[bsa_pro_ad_space id=4]ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΑΤΟΜΑ
ΥΛΙΚΑ
- 100 γρ. (ή ½ κούπα) τραχανά χονδρό
- 100 γρ. απάκι καπνιστό
- 1 lt νερό
- 1 κύβο κοτόπουλου
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε κυβάκια
- 3 ώριμες ντομάτες, ξυσμένες
- 1 κ. γ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ. γ. κάρυ
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- ¼ κ. γ. πιπέρι
- 100 γρ. ανθότυρο ξερό, τριμμένο, για γαρνίρισμα
- ½ κρίθινη κουλούρα, για γαρνίρισμα
- λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κολοκυθάκι σε κυβάκια. Σ’ ένα μπολ ξύνω τις ντομάτες και προσθέτω τον πολτό ανακατεύοντας να διαλυθεί. Κόβω και το απάκι σε μικρά κομμάτια.
- Βάζω μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια – υψηλή φωτιά, ρίχνω 1 κ. σ. ελαιόλαδο και το κρεμμύδι με το σκόρδο να μαραθούν λίγο. Προσθέτω το απάκι και το αφήνω 1 – 2 λεπτά. Συνεχίζω βάζοντας τον κύβο, τις τριμμένες ντομάτες και το κολοκυθάκι. Αλατίζω ελαφρά, μετά ρίχνω το πιπέρι, το κάρυ και τον τραχανά. Ανακατεύω τα υλικά και ρίχνω το νερό. Αφήνω να βράσει, χαμηλώνω τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφού περάσουν 5 λεπτά με ένα κουτάλι αφαιρώ από την επιφάνεια τον αφρό που έχει δημιουργηθεί. Βράζω άλλα 15 λεπτά. Όταν περάσουν προσθέτω 2 κ. σ. ελαιόλαδο και ανακατεύω.
- Σερβίρω αμέσως γαρνίροντας με χοντροκομμένη κρίθινη κουλούρα αφού πρώτα την έχω ραντίσει με λίγο ελαιόλαδο. Συνεχίζω με λίγο ανθότυρο και μαϊντανό.