Hackάρουμε την παραδοσιακή Σφακιανή πίτα με το μέλι, σε μια διαφορετική αλμυρή εκδοχή με φέτα, σύγκλινο και αυγά.
Μετατρέπεται σε πλήρες γεύμα που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις μας!
Το σύγκλινο δίνει το έντονο άρωμα του, το αυγό τηγανισμένο μέσα στη σάλτσα ντομάτας και όλα αυτά τα πάνω σε μια τυρένια πίτα και γίνονται μια μπουκιά. Τι περισσότερο να ζητήσεις;
Χρησιμοποίησε φέτα ΔΩΔΩΝΗ με – 40% λιγότερο αλάτι ιδανική γι’ αυτή τη συνταγή και θα την απογειώσεις!
Μετατρέπεται σε πλήρες γεύμα που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις μας!
Το σύγκλινο δίνει το έντονο άρωμα του, το αυγό τηγανισμένο μέσα στη σάλτσα ντομάτας και όλα αυτά τα πάνω σε μια τυρένια πίτα και γίνονται μια μπουκιά. Τι περισσότερο να ζητήσεις;
Χρησιμοποίησε φέτα ΔΩΔΩΝΗ με – 40% λιγότερο αλάτι ιδανική γι’ αυτή τη συνταγή και θα την απογειώσεις!
Υλικά
Για τις πίτες:
- 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ΚΣ ξύδι
- 1 ΚΣ ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
Γέμιση:
- 200 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ με -40& λιγότερο αλάτι θρυμματισμένη
Γαρνίρισμα:
- 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ σύγκλινο σε κομμάτια
- 4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
- 4 ΚΣ ελαιόλαδο
- ¼ κγ αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο προαιρετικά
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ αναμιγνύω το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
- Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας αρχικά με μια κουτάλα ενώ στη συνέχεια με τα χέρια. Όταν η ζύμη είναι ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια, δεν χρειάζεται άλλο αλεύρι.
- Την χωρίζω σε έξι ίσα μέρη και τα πλάθω σε μπαλίτσες.
- Σε ένα άλλο μπολ θρυμματίζω με τα χέρια τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ με -40& λιγότερο αλάτι, παίρνω 1ΚΣ κάθε φορά και πλάθω μπαλίτσες.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω λίγο με τα χέρια κάθε μπαλίτσα ζύμης σε διάμετρο 7-8 εκ τοποθετώ στη μέση την μπαλίτσα φέτας και την κλείνω μέσα τη ζύμη, πλάθοντας την πάλι σε στρογγυλό σχήμα.
- Ανοίγω με τα χέρια αρχικά τη ζύμη και έπειτα με τον πλάστη σιγά σιγά να μην βγει η φέτα έξω. Την ανοίγω όσο πιο λεπτή γίνεται.
- Όμοια συνεχίζω και με την υπόλοιπη ζύμη.
- Ζεσταίνω ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια ένταση, με ελάχιστο ελαιόλαδο ίσα να αλείψει τον πάτο του.
- Βάζω μια πίτα κάθε φορά, την αφήνω για 2 λεπτά και μόλις πάρει χρώμα την γυρίζω και από την άλλη πλευρά.
- Τις βάζω σε ένα πιάτο την μια πάνω στην άλλη.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το σύγκλινο σε κομματάκια, σε δυνατή ένταση για 3 λεπτά ανακατεύοντας να πάρει χρώμα.
- Το βγάζω σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι ρίχνω τις ντομάτες μαζί με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύω απαλά να ψηθούν για 15 λεπτά, σε μέτρια-χαμηλή ένταση.
- Τότε σπάω τα αυγά μέσα στην ντομάτα, σκεπάζω με καπάκι και αφήνω να τηγανιστούν.
- Όταν το ασπράδι έχει πήξει είναι έτοιμα, προσθέτω το σύγκλινο και βγάζω το τηγάνι από την εστία.
- Σερβίρω σε κάθε πιάτο από μια πίτα και από πάνω με μια σπάτουλα βάζω από ένα αυγό με σάλτσα ντομάτας και κομματάκια σύγκλινο.
- Γαρνίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 339kcal | Carbohydrates: 32g | Protein: 12g | Fat: 18g | Saturated Fat: 6g | Cholesterol: 145mg | Sodium: 348mg | Potassium: 247mg | Fiber: 2g | Sugar: 3g | Vitamin A: 835IU | Vitamin C: 9.1mg | Calcium: 153mg | Iron: 2.7mg