Πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο

Η τάρτα με την βουτυράτη, τραγανή ζύμη και γέμιση από μαρμελάδα, ένα γλυκό με αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία.

Αυτή την τάρτα τη βρίσκουμε επίσης σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και στη γειτονική Ιταλία που είναι γνωστή ως crostata.





ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 – 12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 420 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 40 γρ ζάχαρη
  • 210 γρ βούτυρο, κρύο, σε κυβάκια
  • ½ λεμονιού ξύσμα
  • 1 αυγό
  • 30 ml κονιάκ
  • 600 γρ μαρμελάδα βερίκοκο
  • 1 ασπράδι αυγού, χτυπημένο ελαφρά
  • λίγα αμύγδαλα, για γαρνίρισμα (κομμένα στα 4), προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτω το βούτυρο σε κυβάκια και το τρίβω με τα δάχτυλα να σχηματιστούν τρίμματα.
  3. Ρίχνω το ξύσμα του λεμονιού, το αυγό και τέλος το κονιάκ ζυμώνοντας τα όλα μαζί να ενωθούν δημιουργώντας μια βουτυρένια ζύμη.
  4. Σκεπάζω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.
  5. Κόβω το ¼ της ζύμης και το βάζω πάλι στο ψυγείο.
  6. Την υπόλοιπη την ανοίγω σε στρογγυλό σχήμα ανάμεσα σε αλευρωμένες λαδόκολλες, ώστε να καλύπτει ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ και λίγο από τα τοιχία του.
  7. Όταν την ανοίξω, αφαιρώ την πάνω λαδόκολλα και με τη βοήθεια της δεύτερης μεταφέρω τη ζύμη στο ταψί και την αναποδογυρίζω ώστε να καλύψει την διάμετρο του ταψιού. Βγάζω και τη δεύτερη λαδόκολλα και με τα δάχτυλα απλώνω τη ζύμη να καλύψει καλά το ταψί και τα τοιχία του.
  8. Την τρυπάω με ένα πιρούνι και απλώνω σε όλη την επιφάνεια της την μαρμελάδα.
  9. Με τη ζύμη που έχω φυλάξει την ανοίγω και κόβω κορδόνια πλάτους 1 εκ περίπου και με αυτά σχηματίζω τετράγωνα διακοσμώντας την τάρτα. (Αν θέλω μπορώ να πλέξω πλεξούδα και να διακοσμήσω την περίμετρο της).
  10. Σε ένα μπολάκι χτυπάω ελαφρά το ασπράδι ενός αυγού και με τη βοήθεια ενός πινέλου το αλείφω πάνω στη ζύμη.
  11. Κόβω τα αμύγδαλα στα 4 και με αυτά διακοσμώ κάθε τετραγωνάκι ανάμεσα στα κορδόνια της ζύμης.
  12. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* C για 1 ώρα, κλείνω το φούρνο και αφήνω την τάρτα μέσα για άλλη μισή ώρα.
  13. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω για 1 ώρα να κρυώσει τελείως πριν την κόψω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


2019-10-06T19:23:45+02:0021 Νοεμβρίου 2016|Γλυκά, Κέικ - Τάρτες, ΣΥΝΤΑΓΕΣ|

3 Σχόλια

  1. TZINA 13 Αυγούστου 2017 at 20:02 - Reply

    Πολύ ωραία συνταγή! Εύγε Ειρήνη για τις έξυπνες συμβουλές!

  2. harrie 14 Φεβρουαρίου 2019 at 11:27 - Reply

    i was exited reeding a recipie with only one egg But please tell me how come 410 gr flour can become a dough with 40 ml cognac and one egg?

  3. harrie 14 Φεβρουαρίου 2019 at 11:30 - Reply

    please let me know

Leave A Comment