Δεν σας αρέσουν οι φακές; Δοκιμάστε το! Το απόλυτο φαγητό - σαλάτα του καλοκαιριού. Ελαφρύ και χορταστικό μετά από ένα μπανάκι στη θάλασσα. Γρήγορο και μυρωδάτο. Αν δεν φας πολύ μπορεί να ρίξεις μια βουτιά μετά απο 1,5 - 2 ωρίτσες ( για να μην πας στον πάτο:).
Υλικά
- 250 γρ. φακές
- 2 μικρά αγγούρια
- 1 μεγάλη ντομάτα
- 6 λιαστές ντομάτες
- 50 γρ. φέτα
- 4 μεγάλα φύλλα μπρόκολου προαιρετικό
- 1 ντάκο
- 1 κρεμμυδάκι
- 1 σκόρδο
- ½ κ. γ. κύμινο
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι
- Φρέσκο βασιλικό
Υλικά για τη σως
- 3 κ. γ. ξύδι
- 2 κ. γ. ξύδι μπαλσάμικο
- 6 κ. σ. ελαιόλαδο
- ½ κ. γ. πιπερόκαμα
- 1 κ. γ. χυμό λεμονιού
Οδηγίες
- Βράζουμε τις φακές 10 λεπτά, στραγγίζουμε το νερό και ξαναβράζουμε σε νέο νερό για άλλα 10 λεπτά. Γεμίζουμε με νέο νερό την κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Ο χρόνος που είναι έτοιμες οι φακές εξαρτάται από την ποικιλία τους. Είναι σωστά βρασμένες όταν μαλακώσουν χωρίς όμως να σπάσει ο φλοιός τους και γίνουν λιώμα.
- Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε από πάνω τα κομμένα αγγούρια , τη ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες, τα βρασμένα φύλλα του μπρόκολου και τον ντάκο κομμένο με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια. Συνεχίζουμε με το κρεμμύδι, σκόρδο και το αλάτι.
- Για την σως σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το χυμό λεμονιού και το πιπερόκαμα.
- Προσθέτουμε την σως πάνω στη σαλάτα μαζί με το κύμινο.
- Ανακατεύουμε καλά, τρίβουμε την φέτα και γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 526kcal | Carbohydrates: 54g | Protein: 21g | Fat: 25g | Saturated Fat: 5g | Cholesterol: 11mg | Sodium: 575mg | Potassium: 818mg | Fiber: 21g | Sugar: 6g | Vitamin A: 389IU | Vitamin C: 9mg | Calcium: 138mg | Iron: 6mg