Λεμονόπιτα σιροπιαστή (πατσαβουρόπιτα γλυκιά)

 

Λεμονόπιτα Σιροπιαστή

Λεμονόπιτα σιροπιαστή σε στιλ πατσαβουρόπιτας, να λιώνει στο στόμα και να το πλημμυρίζει με το γλυκό της άρωμα!

Αυτή η εύκολη λεμονόπιτα δεν απαιτεί μίξερ ή πολλά εργαλεία και είναι κατάλληλη ώστε να μπορούμε να την απολαμβάνουμε τις στιγμές χαλάρωσης στη βεράντα ή ακόμα καλύτερα στο εξοχικό ή το χωριό μας.
Εκτύπωση Συνταγής
3 from 1 vote
Χρόνος Προετοιμασίας50 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος40 Λεπ.
Χρόνος αναμονής2 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 30 Λεπ.
Πιάτο: ΓΛΥΚΟ
Μερίδες: 12 KOMMATIA
Θερμίδες: 518kcal

Συστατικά

  • 400 γρ φύλλα κρούστας
  • 200 ml ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα 2 λεμονιών
  • 300 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φακελάκι 20 γρ μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

  • 420 ml νερό
  • 460 γρ ζάχαρη
  • φλούδα ενός λεμονιού
  • 60 ml χυμό λεμονιού ή λιμοντσέλο
  • 1 στικ κανέλας

Οδηγίες

  • Για να ξεραθεί το φύλλο κρούστας το κόβω σε λωρίδες με τα χέρια ή όλο μαζί με ένα μαχαίρι και το ξεκολλάω το ένα από το άλλο πάνω σε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.
  • Μπορώ να το κάνω από την προηγούμενη μέρα και τα το αφήσω να ξεραθεί με τον αέρα, διαφορετικά το ψήνω στον αέρα στους 100*C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ξεραθεί (ενδιάμεσα το ανακατεύω για να ξεραθούν όλα τα κομμάτια). Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
  • Φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά, σε μέτρια ένταση, ανακατεύω να λιώσει η ζάχαρη και τα αφήνω να βράσουν για 2-3 λεπτά. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ (όσο πιο μεγάλο έχω) χτυπάω το λάδι με τη ζάχαρη με το σύρμα.
  • Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά ενσωματώνοντάς τα στο μείγμα.
  • Συνεχίζω με τα αρωματικά τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και έπειτα το γιαούρτι σε δόσεις.
  • Ρίχνω το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας το κι αυτό και τέλος λίγα λίγα βάζω τα ξερά φύλλα κρούστας φροντίζοντας να υγρανθούν καλά όλα.
  • Αφήνω το μείγμα να μουλιάζουν τα φύλλα για 20- 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα ψήνω την πίτα στους 180*C, στις αντιστάσεις για 35-40 λεπτά.
  • Μόλις πάρει χρώμα, την βγάζω από τον φούρνο, την αφήνω 3 λεπτά να κρυώσει και τη λούζω με το κρύο σιρόπι.
  • Την αφήνω να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει πριν την κόψω σε κομμάτια για να τη σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 518kcal | Carbohydrates: 79g | Protein: 7g | Fat: 20g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 56mg | Sodium: 195mg | Potassium: 254mg | Fiber: 1g | Sugar: 60g | Vitamin A: 80IU | Vitamin C: 3.2mg | Calcium: 117mg | Iron: 1.5mg