Λαβράκι στο φούρνο με λαχανικά και κόκκινη σάλτσα.Ένα φαγητό πλήρες, με γεύση και άρωμα καλοκαιριού.
Υλικά
- 500 γρ (2) λαβράκια ή κολιούς
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- τζίντζερ ξυσμένο
- ½ λεμονιού ξύσμα
- ½ λεμονιού το χυμό
- 2 πατάτες σε φέτες
- 2 κολοκυθάκια κομμένα οριζόντια
- 2 καρότα κομμένα οριζόντια
Για τη σάλτσα:
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη ή λιωμένη
- 30 ml κρασί
- 2 μεγάλες ντομάτες σε κυβάκια
- 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
- ¼ κγ αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- ½ κγ κουρκουμά
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Οδηγίες
- Καθαρίζω, πλένω τα ψάρια.
- Ανοίγω την κοιλιά τους και ρίχνω από ½ πρέζα αλάτι, ρίγανη, τζίντζερ ξυσμένο και ξύσμα λεμονιού.
- Τα ραντίζω με το χυμό ½ λεμονιού, τα σκεπάζω και τα βάζω στο ψυγείο.
- Για τη σάλτσα σοτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι να μαραθεί για 2 λεπτά, ρίχνω το σκόρδο, τα σβήνω με κρασί και προσθέτω την ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά και τον μαϊντανό.
- Τα αφήνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να βράζουν για 15 λεπτά.
- Αλείφω με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο τις ροδέλες πατάτας και ραντίζω με αλάτι.
- Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο το ταψί, στρώνω τις πατάτες, τα κολοκύθια και τα καρότα.
- Από πάνω πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 2 ΚΣ ελαιόλαδο και το 1/3 της σάλτσας.
- Ραντίζω με λίγο νερό και τα βάζω στο φούρνο στους 200*C για 1 ώρα και 20 – 30 λεπτά, να έχουν σχεδόν ψηθεί οι πατάτες.
- Βγάζω από το φούρνο, τοποθετώ πάνω τους τα ψάρια και τα σκεπάζω με την υπόλοιπη σάλτσα.
- Ρίχνω πάλι λίγο ελαιόλαδο, συμπληρώνω με νερό στο ταψί και τα βάζω πάλι στο φούρνο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 30 λεπτά, με αλουμινόχαρτο σκεπασμένο το ταψί.
- 10 λεπτά πριν ετοιμαστεί, βγάζω το αλουμινόχαρτο.
- Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω αμέσως.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 668kcal | Carbohydrates: 65g | Protein: 54g | Fat: 21g | Saturated Fat: 4g | Cholesterol: 200mg | Sodium: 1136mg | Potassium: 2771mg | Fiber: 12g | Sugar: 17g | Vitamin A: 13073IU | Vitamin C: 139mg | Calcium: 159mg | Iron: 6mg