Τη σκορδαλιά την αγαπάς για πάντα ή τη μισείς! Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία σήμερα η συνταγή είναι δική σου: Φτιάξε υπέροχη, μυρωδάτη σκορδαλιά σε λίγα μόλις λεπτά με τα πιο απλά υλικά. Γιατί μπακαλιάρος χωρίς σκορδαλιά είναι μισός…
Μετά καλό είναι να προσέχουμε με ποιους θα συναναστραφούμε καθώς η μυρωδιά που μας συνοδεύει είναι έντονη και ίσως ενοχλητική για τους υπόλοιπους.
Μετά καλό είναι να προσέχουμε με ποιους θα συναναστραφούμε καθώς η μυρωδιά που μας συνοδεύει είναι έντονη και ίσως ενοχλητική για τους υπόλοιπους.
Υλικά
- 450 γρ (2 μέτριες πατάτες)
- 3 – 5 σκελίδες σκόρδο
- 2 κγ αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 20 ml λευκό ξύδι
- 150 ml ελαιόλαδο
- λίγο μαϊντανό για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
- λίγο έξτρα ελαιόλαδο για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες
- Καθαρίζω τις πατάτες, τις πλένω και τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζω να βράσουν, σε μια κατσαρόλα σκεπάζοντας τες με νερό για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν, να κρατάνε λίγο.
- Τις βγάζω από το νερό, τις μεταφέρω σε ένα πιάτο και τις αφήνω για λίγα λεπτά να κρυώσουν.
- Σε ένα γουδί ρίχνω το αλάτι, το πιπέρι και τα σκόρδα (ανάλογα πόσο δυνατή τη θέλω) σε κομμάτια αφού τους έχω αφαιρέσει τη φύτρα στη μέση. Τα πολτοποιώ όλα μαζί και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο (30 ml) και λίγο ξύδι (1/4).
- Με ένα πιρούνι λιώνω τις πατάτες βάζοντας και το μίγμα από το γουδί και ανακατεύω.
- Συνεχίζω προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο εναλλάξ με το ξύδι σε 3-4 δόσεις και ανακατεύοντας το μείγμα.
- Τέλος δοκιμάζω αν χρειάζεται έξτρα αλάτι και η σκορδαλιά είναι έτοιμη. Γαρνίρω με λίγο μαϊντανό και ραντίζω με έξτρα ελαιόλαδο από πάνω.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 397kcal | Carbohydrates: 14g | Protein: 3g | Fat: 38g | Saturated Fat: 5g | Sodium: 1175mg | Potassium: 465mg | Fiber: 3g | Vitamin C: 13mg | Calcium: 34mg | Iron: 4mg