Μόλις ο καιρός ανοίξει δεν υπάρχει καλύτερος κρητικός μεζές, από τους ξιδάτους – καλογερίστικους χοχλιούς. Γίνονται μανία και δύσκολα αποφασίζουμε να σταματήσουμε να τους τρώμε, για αυτό καλύτερα να φτιάχνουμε πολλούς.
Παλιά τα καφενεία γύρω από την κεντρική πλατεία του Ηρακλείου γέμιζαν το απόγευμα από άντρες, που απολάμβαναν το ποτό τους βλέποντας τις κοπέλες της πόλης να περνοδιαβαίνουν μπροστά τους. Και ο πιο νόστιμος, ντόπιος μεζές ήταν οι χοχλιοί, σκέτοι σχεδόν, μικρά χοχλιδάκια, που δεν ήταν για φαγητό και χόρταση αλλά βρασμένα και αρωματικά σερβίρονταν σε όλους σαν μεζές.
Όσο πιο μεγάλη η παρέα, τόσο πιο ψηλά τα βουναλάκια στα τραπέζια να μην χωράνε και να ξεχειλίζουν από τα κελύφη τους που περίσσευαν. Ούτε πιρούνια δεν χρειάζονταν, μόνο οδοντογλυφίδες για να τα βγάλουν από τα κελύφη και αυτή η συνήθεια κρατάει ακόμα στα πιο αυθεντικά μέρη του νησιού. Αυτό που δεν έλειπε ποτέ ήταν μία καλή μπύρα. Τις προάλλες τους δοκίμασα με παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss και ήταν μεγάλη αποκάλυψη. Τολμώ να πω ότι κατάφερε να απογειώσει την γεύση των χοχλιών με έναν μοναδικό τρόπο. Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε κι εσείς!
Παλιά τα καφενεία γύρω από την κεντρική πλατεία του Ηρακλείου γέμιζαν το απόγευμα από άντρες, που απολάμβαναν το ποτό τους βλέποντας τις κοπέλες της πόλης να περνοδιαβαίνουν μπροστά τους. Και ο πιο νόστιμος, ντόπιος μεζές ήταν οι χοχλιοί, σκέτοι σχεδόν, μικρά χοχλιδάκια, που δεν ήταν για φαγητό και χόρταση αλλά βρασμένα και αρωματικά σερβίρονταν σε όλους σαν μεζές.
Όσο πιο μεγάλη η παρέα, τόσο πιο ψηλά τα βουναλάκια στα τραπέζια να μην χωράνε και να ξεχειλίζουν από τα κελύφη τους που περίσσευαν. Ούτε πιρούνια δεν χρειάζονταν, μόνο οδοντογλυφίδες για να τα βγάλουν από τα κελύφη και αυτή η συνήθεια κρατάει ακόμα στα πιο αυθεντικά μέρη του νησιού. Αυτό που δεν έλειπε ποτέ ήταν μία καλή μπύρα. Τις προάλλες τους δοκίμασα με παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss και ήταν μεγάλη αποκάλυψη. Τολμώ να πω ότι κατάφερε να απογειώσει την γεύση των χοχλιών με έναν μοναδικό τρόπο. Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε κι εσείς!
Υλικά
- 1 κιλό χοχλιοί λιανοί
- 200 ml ξύδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κλωνάρια δεντρολίβανου
- αλάτι
- ½ κγ κόκκους πιπεριού
Οδηγίες
- Με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε τους χοχλιούς εξωτερικά, τα κελύφη τους.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να σκεπάζει 3 εκ τους χοχλιούς και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις βράσει, ρίχνουμε τους χοχλιούς μέσα, αφαιρώντας τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια από τα ζουμιά τους, αφήνοντας να βράσουν για 5 λεπτά.
- Πετάμε το νερό, γεμίζουμε με καθαρό και βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά, ρίχνοντας το ξύδι, τα φύλλα δάφνης, τα κλωνάρια δεντρολίβανου, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15 – 20 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε ένα χοχλιό κι αν βγαίνει εύκολα από το καβούκι του σημαίνει πως είναι έτοιμος.
Tip:
- Αν τους βράσουμε παραπάνω από όσο πρέπει δεν θα μπορούν να βγαίνουν από το κέλυφός τους και θα μας ταλαιπωρήσουν λίγο.
* Η συνταγή έγινε σε συνεργασία με την ΑΛΦΑ Weiss
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 236kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 40g | Fat: 4g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 125mg | Sodium: 176mg | Potassium: 955mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 250IU | Calcium: 28mg | Iron: 9mg