Από το μακρινό Μεξικό έρχεται αυτή η υπέροχη συνταγή. Πλούσιο, δροσερό και πολύ γευστικό κρεμώδες ντιπ που μπορεί που έχει μεγάλη ποικιλία συνδυασμών ανάλογα το πόσο ελαφρύ ή όχι το προτιμάμε. Παραδοσιακά συνοδεύει τα τάκος ή τα Μεξικάνικα πατατάκια καλαμποκιού αλλά σε μια πιο λάιτ εκδοχή του ταιριάζει τέλεια και με φρέσκα λαχανικά όπως τα καρότα και τα αγγουράκια. Αν το φτιάξουμε το καλοκαίρι θα χρησιμοποιήσουμε αναγκαστικά αποξηραμένο κόλιανδρο και όχι φρέσκο που απαιτεί η παραδοσιακή συνταγή.Γρήγορο και εύκολο ορεκτικό – σνακ που μπορούμε να το φτιάξουμε παντού, αφού δεν απαιτεί κανένα εξοπλισμό (λιώνουμε όλα τα υλικά με το πιρούνι σε ένα μπολ).
Υλικά
- 2 μέτρια αβοκάντο ώριμα
- 3 κ. σ. χυμό λάιμ
- ½ μέτριο κρεμμύδι
- 1 μέτρια ντομάτα
- 90 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κ. σ. φρέσκο κόλιανδρο ή 4 – 5 μπίλιες ξερό
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες
- Κόβω το κάθε αβοκάντο στη μέση, με ένα κουτάλι αφαιρώ το κουκούτσι του και συλλέγω την μαλακή ψίχα του. Τα βάζω στο μίξερ. Προσθέτω το χυμό του λάιμ, το κομμένο κρεμμύδι και το γιαούρτι.
- Κόβω την ντομάτα στη μέση και με το κουτάλι συλλέγω την ψίχα της προσπαθώντας να μην πάρω τα υγρά της. Τα ρίχνω κι αυτά στο μίξερ, προσθέτω το κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
- Χτυπάω όλα τα υλικά στο μίξερ. Δοκιμάζω αν χρειάζεται παραπάνω λάιμ, αλάτι ή πιπέρι να συμπληρώσω.
- Σερβίρω αμέσως μέσα στην σάρκα των αβοκάντο που χρησιμοποίησα.
TIPS:
- Αν δεν έχω μίξερ, με ένα πιρούνι λιώνω την ψίχα των αβοκάντο, ψιλοκόβω μέσα το κρεμμύδι και την ντομάτα, προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά.
- Σερβίρω αμέσως γιατί το μίγμα όσο περνάει η ώρα αρχίσει επιφανειακά να σκουραίνει το χρώμα του.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 130kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 3g | Fat: 10g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 1mg | Sodium: 12mg | Potassium: 438mg | Fiber: 6g | Sugar: 2g | Vitamin A: 269IU | Vitamin C: 13mg | Calcium: 41mg | Iron: 1mg