Πρωτότυπα κεφτεδάκια με μελιτζάνα και μανιτάρια σε ζουμερή κόκκινη σάλτσα. Εσύ πως θα τα απολαύσεις, σκέτα, με ρύζι ή ζυμαρικά; Για να ακούσω ιδέες….Πρωτότυπα κεφτεδάκια με μελιτζάνα και μανιτάρια σε ζουμερή κόκκινη σάλτσα. Μπορούμε να τα δοκιμάσουμε σκέτα παρέα με φρυγανισμένο ψωμί, με ρύζι ή ζυμαρικά. Μια διαφορετική εκδοχή, χωρίς κρέας για τα αγαπημένα μας κεφτεδάκια με σάλτσα.
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια:
- 2 μελιτζάνες
- 200 γρ μανιτάρια κομμένα καρέ
- 1 ΚΣ ελαιόλαδο
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κγ αλάτι
- ¼ κγ πιπέρι
- 5-6 φέτες ψωμί μουλιασμένο
- 80 γρ ξερό ανθότυρο ή γραβιέρα τριμμένο
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη σάλτσα:
- 4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες ή 400 γρ έτοιμη ντομάτα
- 1 ΚΣ ελαιόλαδο
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
- 2 ΚΣ φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- ½ κγ αλάτι
- 1/8 κγ πιπέρι
- 1 κγ ρίγανη ή θυμάρι φρέσκα ή ξερά
- αλεύρι για επάλειψη
- λάδι για τηγάνισμα
Οδηγίες
- Βάζω τις μελιτζάνες σε λαδόκολλα στο ταψί και τις ψήνω στον αέρα στους 230*C για 25-30 λεπτά.
- Τις αφήνω λίγο να κρυώσουν, τις κόβω στη μια πλευρά και αφαιρώ την ψίχα τους και την κόβω σε κυβάκια.
- Τη βάζω σε σουρωτήρι και την αφήνω για 30 λεπτά να στραγγίξει τα υγρά της.
- Στο τηγάνι βάζω 1 ΚΣ ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή ένταση και αφού ζεσταθεί σοτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Ρίχνω και τα μανιτάρια, τα αφήνω να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους και τα βγάζω από τη φωτιά.
- Σε ένα μπολ βάζω τη μελιτζάνα, τα μανιτάρια, το μαϊντανό, το ψωμί αφού το βουτήξω πρώτα σε νερό, το στραγγίξω, αφαιρέσω την κόρα και θρυμματίζω την ψίχα.
- Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, τον ανθότυρο και ανακατεύω καλά.
- Τελευταία ρίχνω τα αυγά και τα ενσωματώνω στο μείγμα.
- Παίρνω κουταλιές της σούπας και πλάθω τα κεφτεδάκια. Κάθε ένα το βουτάω σε αλεύρι, το τινάζω καλά να φύγει η περίσσεια και το βάζω σε λαδόκολλα σε επίπεδη επιφάνεια.
- Τα αφήνω στο ψυγείο για 20 λεπτά.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 – 1,5 εκ λάδι τα βάζω γυρίζοντας τα να πάρουν χρώμα και να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί.
- Για τη σάλτσα σε ένα τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή ένταση και αφού ζεσταθεί σοτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
- Προσθέτω το σκόρδο, αφήνω για ½ λεπτό και συνεχίζω με την τριμμένη ντομάτα, το βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Μόλις αρχίσουν να βράζουν, μειώνω την ένταση σε μέτρια (ίσα να βράζει η σάλτσα) και την αφήνω για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά (αν χρησιμοποιήσω έτοιμη ντομάτα, τα υγρά είναι λιγότερα και θα εξατμιστούν γρηγορότερα).
- Όταν είναι έτοιμη, βάζω τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα, ανακατεύω απαλά και αφήνω να πάρουν βράσει για 10 λεπτά και τα βγάζω από την εστία.
- Σερβίρω αμέσως, είτε σκέτα, είτε παρέα με ρύζι ή ζυμαρικά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 75kcal | Carbohydrates: 8g | Protein: 4g | Fat: 4g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 21mg | Sodium: 233mg | Potassium: 225mg | Fiber: 2g | Sugar: 3g | Vitamin A: 305IU | Vitamin C: 5.3mg | Calcium: 61mg | Iron: 0.6mg