Εκμέκ κανταΐφι, το γλύκισμα που τρελαίνει κόσμο με τη μοναδική γεύση του.
Το μάθαμε στην Ελλάδα από τους Πολίτες και το αγαπήσαμε αμέσως!
Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην ιδιαίτερη γεύση του; Το σιροπιαστό κανταΐφι το σκεπάζει η πλούσια κρέμα με εσανς μαστίχας και από πάνω η αέρινη σαντιγί που γαρνίρουν η ελάχιστη κανέλα με τα τραγανά φιστίκια Αιγίνης δίνουν το χρώμα τους στο γλυκό.
Μπήκες στο πειρασμό; Μην ανησυχείς, δες πόσο απλά μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ.
Το μάθαμε στην Ελλάδα από τους Πολίτες και το αγαπήσαμε αμέσως!
Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην ιδιαίτερη γεύση του; Το σιροπιαστό κανταΐφι το σκεπάζει η πλούσια κρέμα με εσανς μαστίχας και από πάνω η αέρινη σαντιγί που γαρνίρουν η ελάχιστη κανέλα με τα τραγανά φιστίκια Αιγίνης δίνουν το χρώμα τους στο γλυκό.
Μπήκες στο πειρασμό; Μην ανησυχείς, δες πόσο απλά μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ.
Υλικά
- 300 γρ κανταΐφι
- 150 γρ βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι:
- 380 ml νερό
- 600 γρ ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο γάλα
- 65 γρ κορν φλάουρ
- 230 γρ ζάχαρη
- 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 2 βόλοι μαστίχα Χίου
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 55 γρ βούτυρο κρύο σε κυβάκια
Για τη σαντιγί:
- 450-500 ml κρέμα γάλακτος κρύα με 35% λιπαρά
- 2 ΚΣ άχνη ζάχαρη
- ½ κγ κανέλα για γαρνίρισμα
- 70 γρ φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
Οδηγίες
- Ξάνω το κανταίφι, ανοίγοντας τις κλωστές του μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος 22x31 εκ. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύω.
- Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180*C μέχρι να ροδίσει, για 30 λεπτά περίπου.
- Ωστόσο φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα να βράσουν για 5 λεπτά. Το κατεβάζω από την φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
- Όταν ετοιμαστεί το κανταΐφι, όπως είναι ζεστό του ρίχνω διάσπαρτα το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει.
- Σε μια κατσαρόλα βάζω το κρύο γάλα και μέσα του διαλύω το κορν φλάουρ.
- Χτυπάω στο γουδί ½ ΚΣ ζάχαρη μαζί με τη μαστίχα να γίνουν σκόνη.
- Την προσθέτω κι αυτή στην κατσαρόλα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Αφήνω το γάλα να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά και με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω λίγο από το γάλα της κατσαρόλας (σταδιακά 2 κουταλιές). Έπειτα επαναφέρω το μείγμα σε δυο δόσεις στην κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς (αν φοβάμαι μην ψηθούν τα αυγά, όταν λιώσει η ζάχαρη και ζεσταθεί το γάλα, βγάζω από την εστία την κατσαρόλα, κάνω την ανάμειξη όπως παραπάνω κι έπειτα την επαναφέρω πάλι στην φωτιά).
- Ανακατεύω με την κουτάλα απαλά αλλά συνεχώς μέχρι να αρχίσει να δένει σε κρέμα.
- Βγάζω την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτω το κρύο βούτυρο, ανακατεύω να λιώσει και ρίχνω την κρέμα σε ένα επίπεδο σκεύος, σκεπάζοντας την με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της (για να μην δημιουργηθεί κρούστα).
- Την αφήνω να κρυώσει τελείως.
- Για την σαντιγί χτυπάω με το μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σφίξει δημιουργώντας κορυφές (όχι περισσότερο από 7 λεπτά). Την σκεπάζω με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ.
- Μοντάρω το εκμέκ αφού έχει κρυώσει καλά το κανταΐφι. Με το σύρμα ανακατεύω πρώτα την κρέμα να ενωθεί και να αφρατέψει και την απλώνω ομοιόμορφα πάνω του.
- Συνεχίζω όμοια με τη σαντιγί και γαρνίρω με λίγη κανέλα που κοσκινίζω στην επιφάνεια του. Τέλος πασπαλίζω με τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
- Σκεπάζω το σκεύος και το βάζω στο ψυγείο να κρυώσει για 4-5 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα, να ενωθούν τα υλικά και να μπορέσω να τη σερβίρω.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 790kcal | Carbohydrates: 94g | Protein: 8g | Fat: 44g | Saturated Fat: 22g | Cholesterol: 151mg | Sodium: 258mg | Potassium: 235mg | Fiber: 1g | Sugar: 75g | Vitamin A: 1207IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 145mg | Iron: 1mg