Φθινοπώριασε και οι κολοκύθες έκαναν την εμφάνιση τους. Μεγάλες, μικρές νεροκολοκύθες ή γλυκοκολοκύθες όλες είναι υπέροχες για διάφορες γλυκές ή αλμυρές νοστιμιές.Πίτες υπάρχουν πολλές και γενικά τις λατρεύω. Η πιο αγαπημένη μου όμως είναι αυτή με την γλυκιά κολοκύθα, άργησα να την ανακαλύψω αλλά από τη στιγμή που την γνώρισα πραγματικά την ερωτεύτηκα. Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι με την κίτρινη κολοκύθα ταιριάζουν πολύ οι πικάντικές γεύσεις και μπαχαρικά όπως το κάρυ που νομίζω ότι την απογειώνει.
Εξοπλισμός
- Φόρμα διαμέτρου 30 εκ.
Υλικά
Για τη γέμιση:
- 1300 γρ. γλυκιά κολοκύθα στραγγισμένη
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 ΚΣ ελαιόλαδο για σοτάρισμα
- ¼ κγ αλάτι
- ¼ κγ πιπέρι
- 1 ΚΣ κάρυ
- 2 αυγά
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 100 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια
- 5 ΚΣ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη:
- 210 ml 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 250 ml νερό (1 κούπα) , δροσερό
- 2 πρέζες αλάτι
- ½ κγ μπέϊκιν πάουντερ
- 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- λίγο σουσάμι για γαρνίρισμα (προαιρετικό)
Οδηγίες
- Ξεφλουδίζω την κολοκύθα με μαχαίρι ή με. Την κόβω κάθετα στα 2 και βγάζω από μέσα της τα σπόρια. Την τεμαχίζω σε μικρότερα κομμάτια και την ξύνω με τον τρίφτη της ντομάτας.
- Την βάζω σε ένα σουρωτήρι, την αλατίζω ελαφριά και την αφήνω 1 ώρα με ένα μπολ από κάτω να στραγγίξει τα υγρά της.
- Για να φτιάξω τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το ελαιόλαδο, το νερό και το αλάτι.
- Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτω σταδιακά στα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω με τα χέρια όταν αρχίσει να σφίγγει η ζύμη και προσθέτω αλεύρι μέχρι η ζύμη να αποκολλείται από τα τοιχία του μπολ.
- Βάζω τα 2/3 της ζύμης στην φόρμα (30εκ) και την απλώνω απαλά από το κέντρο προς τις άκρες. Την ανεβάζω στα τοιχία περιμετρικά και κόβω όση ζύμη περισσέψει.
- Αφού περάσει η ώρα, στραγγίζω καλά την ψίχα της κολοκύθας είτε σφίγγοντας την δυνατά στις παλάμες μου είτε σε μια πετσέτα κουζίνας, να φύγουν όλα τα υγρά της.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σοτάρω ελαφριά το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτω την κολοκύθα με το αλάτι, το πιπέρι και το κάρυ ψήνοντας την λίγο να μαλακώσει και να εξατμιστούν όλα τα υγρά της. Την κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω το αλεύρι και τα αβγά αφού πρώτα τα έχω χτυπήσει λίγο ν ’ αφρατέψουν (κρατάω λίγο για να αλείψω στο τέλος την πίτα από πάνω). Συμπληρώνω με τον άνηθο και την μισή ποσότητα φέτας ανακατεύοντας το μίγμα.
- Προσθέτω τη γέμιση στην φόρμα, την ισιώνω απαλά με την ράχη ενός κουταλιού, και από πάνω ραντίζω την υπόλοιπη φέτα πιέζοντας την να μπει μέσα στη γέμιση.
- Η ζύμη που έχει περισσέψει την ανοίγω σε φύλλο και κόβω λωρίδες για να διακοσμήσω την πίτα. Απλώνω διαγώνια τις λωρίδες και συμπληρώνω με ζύμη σε σχήμα λουλουδιών περιμετρικά.
- Την αλείφω με τα χτυπημένα αυγά που κράτησα και πασπαλίζω με λίγο σουσάμι.
- Την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C στις αντιστάσεις για 50 – 60 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια της.
- Την βγάζω από το φούρνο και την αφήνω 20 λεπτά να κρυώσει ελαφρά για να μπορέσω να την κόψω.
- Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 910kcal | Carbohydrates: 131g | Protein: 21g | Fat: 34g | Saturated Fat: 6g | Cholesterol: 52mg | Sodium: 246mg | Potassium: 805mg | Fiber: 5g | Sugar: 6g | Vitamin A: 13955IU | Vitamin C: 15.7mg | Calcium: 145mg | Iron: 9.2mg