Αγαπημένη κις λορέν, με βουτυρένια ζύμη αρωματισμένη με θυμάρι και πλούσια γέμιση τυριών εμπλουτισμένη με καρδιές αγκινάρας.Πλούσια, γεμάτη γεύση και με τις αγκινάρες που η εποχή μας προσφέρει.Τη φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας ποιοτικά προϊόντα από τη ΔΩΔΩΝΗ που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 150 γρ βούτυρο αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ κρύο σε κυβάκια
- 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 – 2 ΚΣ φρέσκο γάλα πλήρες ΔΩΔΩΝΗ με 3,5 % λιπαρά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κγ θυμάρι
Για τη γέμιση:
- 4 καρδιές αγκινάρας φρέσκιες ή κατεψυγμένες
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 πανσέτα σε κομματάκια
- 250 γρ κρέμα γάλακτος
- 160 γρ γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ τριμμένη
- 160 γρ κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ τριμμένο
- 40 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ σε κυβάκια
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 αυγό χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
Οδηγίες
- Για τη ζύμη σε ένα μπολ αναμιγνύω 300 γρ αλεύρι με μια πρέζα αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι.
- Προσθέτω 150 γρ βούτυρο αγελάδως ΔΩΔΩΝΗ και το ενώνω με τα χέρια ή με το γάντζο στο μίξερ.
- Ρίχνω τα αυγά και αν χρειαστεί 1 -2 ΚΣ φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ.
- Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά με μια ώρα.
- Ωστόσο σε μια κατσαρόλα με νερό βράζω τις αγκινάρες για 8 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρω τα κομματάκια της πανσέτας. Όταν ροδοκοκκινίσουν προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το πράσο, αφήνω για 2 λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Σε ένα άλλο μπολ για την γέμιση βάζω 250 ml κρέμα γάλακτος, δύο αυγά,160 γρ γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ, 160 γρ κεφαλοτύρι Δωδώνη, αλάτι και πιπέρι.
- Βγάζω την ζύμη από το ψυγείο σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη.
- Την τοποθετώ στην ταρτιέρα και αλείφω με ασπράδι αυγού.
- Βάζω στο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200*C για 5 λεπτά.
- Βγάζω από το φούρνο και ρίχνω τη γέμιση του τηγανιού.
- Προσθέτω το μείγμα των τυριών και από πάνω τις καρδιές της αγκινάρας.
- Ρίχνω διάσπαρτα τη φέτα σε κυβάκια, αλείφω περιμετρικά τη ζύμη με ένα χτυπημένο κρόκο αυγού και ένα κουταλάκι νερό και ψήνω φούρνο στους 180* C για 40 - 50 λεπτά.
- Βγάζω και με ένα μαχαίρι κόβω την περίσσεια ζύμης περιμετρικά από τα τοιχία της ταρτιέρας.
- Αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά και την αφαιρώ από το σκεύος.
- Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.
* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 629kcal | Carbohydrates: 33g | Protein: 25g | Fat: 44g | Saturated Fat: 26g | Cholesterol: 238mg | Sodium: 716mg | Potassium: 249mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 1670IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 468mg | Iron: 3mg