Ένα Κρητικό φαγητό πολύ εύκολο στην προετοιμασία του που φτιάχνεται με διάφορα είδη κρέατος.Σήμερα επιλέγω το κοτόπουλο που είναι πιο ελαφρύ και γρήγορο στο ψήσιμο, ενώ το συνοδεύω με ρύζι ή πατάτες.Οικογενειακό φαγητό με την σάλτσα γιαουρτιού να το γεμίζει.Επιλέγω σκεύος που να χωράει ακριβώς το κοτόπουλο ώστε να συγκρατήσει πάνω του το γιαούρτι κατά το ψήσιμο.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο 2 κιλά τεμαχισμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- ½ χυμό λεμονιού
- ελαιόλαδο
- λίγο νερό
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
- 400 γρ πλήρες στραγγιστό γιαούρτι
- 2 αυγά χτυπημένα
- 1 ΚΣ ρίγανη
Οδηγίες
- Επιλέγω ταψί ή πυρέξ που χωράει ακριβώς το κρέας.
- Αλείφω με αλάτι, πιπέρι,1/2 χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.
- Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200*C για 1 ώρα περίπου (εξαρτάται από το μέγεθος του κοτόπουλου, αν είναι μικρότερο αφήνω 10 λεπτά πιο λίγο χρόνο).
- Για τη σάλτσα γιαουρτιού αναμιγνύω το γιαούρτι με τα αυγά και τη ρίγανη.
- Βγάζω το φαγητό από το φούρνο, προαιρετικά αν θέλω αφαιρώ το δέρμα, και λούζω το κοτόπουλο με το μείγμα γιαουρτιού.
- Πίσω στο φούρνο, στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 20 λεπτά.
- Βγάζω από το φούρνο, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και αφήνω για 15 λεπτά πριν σερβίρω.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 386kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 37g | Fat: 24g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 123mg | Sodium: 330mg | Potassium: 407mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 238IU | Vitamin C: 4mg | Calcium: 104mg | Iron: 2mg