Κάθε χρόνο την Μεγάλη εβδομάδα ετοιμάζω τα γλυκά για τη μέρα του Πάσχα. Όχι ακριβώς αφού συνήθως μετά την Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο αρχίζει το φαγοπότι και όλα πρέπει να είναι έτοιμα. Τα κλασικά μπισκοτάκια του Πάσχα δεν τα παραλείπω ποτέ γιατί είναι πεντανόστιμα, γιορτινά και συνήθως τα φτιάχνω την Μεγάλη Πέμπτη μαζί με τα αυγά.
Μπορούμε να τα κάνουμε και μαζί με τα παιδιά που λατρεύουν να φτιάχνουν κουλουράκια, για να μπουν κι αυτά στο κλίμα της προετοιμασίας και την δημιουργίας τους.
Πέρα από το πατροπαράδοτο σχέδιο με την πλεξούδα τα εμπλουτίζω και με άλλα σχήματα όπως το λαγουδάκι και εκείνο με το αυγό στη μέση για να του δώσει χρώμα γιορτινό. Όπως και να γίνουν όμως η νοστιμιά τους είναι ίδια!
ΜΕΡΙΔΕΣ: 36 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
ΥΛΙΚΑ
- 120 γρ. βούτυρο
- 120 γρ. φυτίνη
- 160 γρ. ζάχαρη
- 1 κρόκος αυγού
- 75 ml (5 κ. σ.) γάλα
- 30 ml (2 κ. σ.) κονιάκ
- ½ κ. σ. μπέικιν πάουντερ
- 450 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 αυγό (για επάλειψη)
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 30 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 25 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 25 ΛΕΠΤΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μέτριο μπολ αναμιγνύω το αλεύρι με το μπεικιν πάουντερ.
- Στο μπολ του μίξερ βάζω το βούτυρο και τη φυτίνη και ανακατεύω μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μίγμα. Στη συνέχεια ρίχνω σταδιακά τη ζάχαρη. Προσθέτω τον κρόκο του αυγού και έπειτα τα υγρά υλικά δηλαδή το γάλα και το κονιάκ. Βάζω το φτερό στο μίξερ (μπορώ να ζυμώσω και με το χέρι) και ρίχνω σταδιακά το αλεύρι.
- Σκεπάζω το μπολ του μίξερ με μεμβράνη και αφήνω να ξεκουραστεί το μίγμα για 30 λεπτά.
- Παίρνω λίγο από το μίγμα και πλάθω μπαστουνάκι. Το γυρίζω στη μέση και το πλέκω σαν πλεξούδα ή όποιο άλλο σχέδιο επιθυμώ.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάω ένα αυγό με λίγο νερό και με αυτό το μίγμα αλείφω τα κουλουράκια. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 25 λεπτά.
- Τα βγάζω από το φούρνο και τα βάζω σε σχάρα να κρυώσουν πλήρως. Έπειτα τα ξεκολλάω από τη λαδόκολλα και τα αποθηκεύω σε καλά κλεισμένο κουτί.