Ποιος μπορεί ν αντισταθεί στη μπουγάτσα με φέτα;Αφράτα, ντελικάτα, λεπτά και τραγανά φύλλα σπάνε, για να ξεχειλίσει η λαχταριστή βουτυρένια γέμιση με λιωμένη φέτα, που σε πάει αλλού! Μαζί με τη ζάχαρη που τα καλύπτει όλα, παίρνει η μπουγάτσα τη γλύκα της, κάνοντας αχτύπητο τον κλασικό συνδυασμό αλμυρού-γλυκού στη διάσημο γλυκό.Δύο στοιχεία αλλά βασικά εξίσου θέλουν προσοχή, τα φύλλα να είναι λεπτά, για μπακλαβά, καλά βουτυρωμένα με φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ και η γέμιση με μια καλή, μεστή και δυνατή στη γεύση Φέτα Π.Ο.Π. ΔΩΔΩΝΗ. Και ένα είναι σίγουρο, ότι δεν πρόκειται να μείνει ούτε ψίχουλο… Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
- 4 φύλλα μπακλαβά
- 50 γρ. φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ λιωμένο
- 200 γρ. Φέτα Π.Ο.Π. ΔΩΔΩΝΗ
- ζάχαρη για πασπάλισμα προαιρετικό
Για τη μπεσαμέλ:
- 2 ΚΣ φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ
- 27 γρ. αλεύρι
- 250 ml φρέσκο γάλα πλήρες ΔΩΔΩΝΗ χλιαρό
- ¼ κγ πιπέρι
Οδηγίες
- Για να φτιάξω τη μπεσαμέλ βάζω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω με σύρμα συνεχώς να καβουρδιστεί και να σκουρύνει το χρώμα του.
- Προσθέτω το φρέσκο γάλα πλήρες ΔΩΔΩΝΗ χλιαρό, ανακινώντας με το σύρμα και ενσωματώνοντας το στο μείγμα. Ανακατεύω απαλά μέχρι να σφίξει και να γίνει η μπεσαμέλ σαν κρέμα.
- Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη Φέτα Π.Ο.Π. ΔΩΔΩΝΗ, το πιπέρι ενσωματώνοντας τα με τη μπεσαμέλ.
- Απλώνω το πρώτο φύλλο μπακλαβά, το βουτυρώνω (με φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ λιωμένο) με ένα πινέλο καλά, τοποθετώ από πάνω το δεύτερο φύλλο, βουτυρώνω πάλι, το ίδιο και με το τρίτο φύλλο. Το τέταρτο φύλλο, βουτυρώνω το μισό, το διπλώνω στη μέση, βουτυρώνω πάλι το μισό και το ξαναδιπλώνω στη μέση.
- Το βάζω στην μέση, πάνω από τα τρία φύλλα βουτυρώνω πάλι την επιφάνεια του και απλώνω τη γέμιση ( αφήνοντας περιθώριο 1 εκ από τα άκρα για να μη χυθεί η γέμιση όταν ψηθεί).
- Διπλώνω την δεξιά άκρη των φύλλων μέχρι τη γέμιση, το ίδιο και την αριστερή πλευρά και βουτυρώνω την επιφάνεια τους. Κλείνω το πάνω και το κάτω μέρος των φύλλων προς την γέμιση, σαν φάκελο και απλώνω βούτυρο.
- Την αναποδογυρίζω πάνω σε ένα ταψί, περνάω με βούτυρο το πάνω μέρος και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Τοποθετώ στην κατώτερη σχάρα το ταψί και αφήνω για 35 λεπτά μέχρι να πάρει καστανό χρώμα το φύλλο.
- Βγάζω από το φούρνο και αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει. Με τη βοήθεια σπάτουλας την μεταφέρω πάνω σε επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι την κόβω σταυρωτά στη μέση δημιουργώντας τέσσερεις μερίδες.
- Κόβω την κάθε μερίδα σε τέσσερα οριζόντια και τέσσερα κάθετα τμήματα και μεταφέρω με σπάτουλα στο πιάτο. Τέλος ραντίζω με κρυσταλλική ζάχαρη.
Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 454kcal | Carbohydrates: 26g | Protein: 13g | Fat: 34g | Saturated Fat: 20g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 94mg | Sodium: 1016mg | Potassium: 138mg | Fiber: 1g | Sugar: 6g | Vitamin A: 803IU | Calcium: 330mg | Iron: 1mg