Μετά το εύκολο γλυκό ταψιού με φύλλο κρούστας που λατρέψατε και όχι αδίκως, σκέφτηκα να το μετατρέψω σε μηλόπιτα με φύλλο κρούστας και κρέμα.Τραγανά καρύδια, γλυκές σταφίδες και μήλα εναλλάσσονται με το κριτσανιστό φύλλο, την κρέμα, ενώ εδώ κυριαρχούν τα αρώματα του φθινοπώρου, δηλαδή η κανέλα και το γαρύφαλλο. Μια αλλιώτικη μηλόπιτα που με ενθουσίασε και αγάπησα φέτος. Ελπίζω να την ευχαριστηθείτε κι εσείς! Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
- 450 γρ φύλλο κρούστας (11-12 φύλλα)
- 60 γρ βούτυρο λιωμένο
- 4 μήλα καθαρισμένα κομμένα καρέ
- 60 γρ ζάχαρη
- 1 κγ κανέλα σκόνη
- ¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
- ½ λεμονιού το χυμό
- 1 κγ σταφίδες
- 20 γρ καρύδια χοντροκομμένα
Για την κρέμα:
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 360 ml γάλα
- 1 ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 315 γρ ζάχαρη
Οδηγίες
- Απλώνω τα φύλλα κρούστας ανά δύο ραντίζοντας ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο.
- Τα τυλίγω σε βεντάλια κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς και τα γυρίζω σπειροειδώς (σαν σαλιγκάρι) βάζοντας τα σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ (αφήνοντας αέρα μεταξύ τους, όχι σφιχτά).
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180°C για 35 λεπτά, μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα το φύλλο.
- Ξεφλουδίζω και κόβω σε κομμάτια καρέ τα μήλα. Τα βάζω στην κατσαρόλα, σε μέτρια ένταση, με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Τα ανακατεύω και μέχρι να μαλακώσουν και αν εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Για την κρέμα στο μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια.
- Βγάζω το ταψί από το φούρνο, ρίχνω πάνω στο φύλλο την κρέμα, απλώνω ομοιόμορφα τα ψημένα μήλα από την κατσαρόλα, πασπαλίζω με σταφίδες, καρύδια και βάζω πίσω στο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις τώρα, για 40 λεπτά.
- Βγάζω και αφήνω πρώτα να κρυώσει 20 λεπτά πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 356kcal | Carbohydrates: 64g | Protein: 6g | Fat: 10g | Saturated Fat: 4g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 55mg | Sodium: 242mg | Potassium: 185mg | Fiber: 3g | Sugar: 41g | Vitamin A: 276IU | Vitamin C: 4mg | Calcium: 58mg | Iron: 2mg