Η βασιλόπιτα του 2021 είναι διαφορετική, με άρωμα ροδόνερου να αναδύεται και εντυπωσιακό πράσινο χρώμα εσωτερικά.Αφράτη, γεμάτη φιστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα, να φυλάνε το τυχερό φλουρί της νέας χρονιάς. Εξωτερικά το λευκό γλάσο στολίζεται κι αυτό με το βασιλικό ξηρό καρπό και ευχόμαστε αυτό το έτος να φέρει τα καλύτερα σε όλους!Τόσο η πίτα όσο και το γλάσο, αρωματίζονται με ροδόνερο ALONA που είναι από φυσικές πρώτες ύλες και κατάλληλο για τρόφιμα. Tο ψεκαστικό σύστημα που διαθέτει μας διευκολύνει πολλές φορές, αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και χωρίς αυτό.
Εξοπλισμός
- Φόρμα διαμέτρου 24 εκ
Υλικά
- 200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ ζάχαρη
- 4 αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κγ Ροδόνερο ALONA
- ½ λεμονιού ακέρωτου το ξύσμα
- ½ λεμονιού το χυμό
- ½ πορτοκαλιού το ξύσμα
- ½ πορτοκαλιού το χυμό
- 100 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα πούδρα
- 100 γρ φιστίκια Αιγίνης πούδρα
- 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσης
- 2 κγ μπέικιν μπάουντερ
- ½ κγ μαγειρική σόδα
- ½ κγ κάρδαμο σκόνη
- ½ κγ αλάτι
- ½ κγ πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- 3 ΚΣ στραγγιστό γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
- φλουρί
Για γαρνίρισμα:
- 400 γρ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
- 2 κγ Ροδόνερο ALONA
- 70-100 ml γάλα
- 25 γρ φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
Οδηγίες
- Χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια να αφρατέψουν, ρίχνω το αλάτι και 50 γρ από τη ζάχαρη, το χρώμα ζαχαροπλαστικής συνεχίζοντας την ανάδευση μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή σφιχτή μαρέγκα.
- Σε άλλο μπολ χτυπάω το βούτυρο να μαλακώσει.
- Προσθέτω τη ζάχαρη σε δόσεις και συνεχίζω με τους κρόκους έναν-έναν.
- Βάζω όλα τα αρωματικά, 2 κγ Ροδόνερο ALONA, το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού.
- Σε ένα ποτήρι ενώνω το χυμό του λεμονιού, του πορτοκαλιού και μέσα τους διαλύω τη μαγειρική σόδα και τα προσθέτω στο μείγμα.
- Ρίχνω τη μισή ποσότητα από τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
- Συνεχίζω με την πούδρα του αμυγδάλου και του φιστικιού Αιγίνης.
- Προσθέτω το γιαούρτι και αφού ενώσω το αλεύρι με το κάρδαμο τα ρίχνω κι αυτά σταδιακά αναδεύοντας πάντα μαλακά με τη μαρίζ.
- Τελειώνω βάζοντας την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα.
- Το ρίχνω σε μια στρογγυλή φόρμα/ ταψί 24 εκ πιέζω το φλουρί να μπει μέσα στο μείγμα, ισιώνω την επιφάνεια με ένα κουτάλι και ψήνω στις αντιστάσεις, στους 180°C και για 50 λεπτά (μέχρι να βγει το μαχαίρι στεγνό από το κέντρο).
- Τη βγάζω από το φούρνο, την αφήνω 10-15 λεπτά και την μεταφέρω στη σχάρα να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ βάζω την άχνη και σε ένα ποτήρι το γάλα με το Ροδόνερο ALONA.
- Ρίχνω λίγο-λίγο από τα υγρά στον μπολ, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή σύρμα, μέχρι να γίνει το γλάσο ρευστό, να έχει όμως και πυκνότητα για να μπορεί να σταθεί στο γλυκό.
- Με μια κουτάλα της σούπας λούζω τη βασιλόπιτα με το λευκό γλάσο ξεκινώντας από το κέντρο και φροντίζοντας να καλύψει και τα πλαϊνά.
- Πασπαλίζω από πάνω με χοντροκομμένα φιστίκια και αφήνω να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί.
ΤΙΠ:
- Αν ρίχνοντας το γλάσο είναι πολύ ρευστό, προσθέτουμε περισσότερη άχνη ζάχαρη για να γίνει πιο πυκνό.
· Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με την KPD HELLAS
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 532kcal | Carbohydrates: 73g | Protein: 8g | Fat: 25g | Saturated Fat: 10g | Cholesterol: 92mg | Sodium: 380mg | Potassium: 201mg | Fiber: 2g | Sugar: 59g | Vitamin A: 527IU | Vitamin C: 7mg | Calcium: 107mg | Iron: 2mg