Ένα κλασικό ελληνικό φαγητό με άπειρες παραλλαγές. Γίνεται με πολλά είδη κρέατος όπως με κοτόπουλο και μοσχάρι εγώ όμως προτιμώ τη χοιρινή σπάλα. Το φτιάχνω το φούρνο αλλά γίνεται και στην κατσαρόλα.
Η πάστα (κριθαράκι) ψήνεται στο ζουμί του κρέατος και από πάνω το γλυκαίνουν οι ροδέλες ντομάτας.
Εύκολο κυριακάτικο, οικογενειακό γεύμα που συνοδεύεται με τριμμένο τυρί.
Η πάστα (κριθαράκι) ψήνεται στο ζουμί του κρέατος και από πάνω το γλυκαίνουν οι ροδέλες ντομάτας.
Εύκολο κυριακάτικο, οικογενειακό γεύμα που συνοδεύεται με τριμμένο τυρί.
Υλικά
- 2.5 κιλά χοιρινή σπάλα κομμένη σε χοντρά κομμάτια 3,5 εκ πάχους
- 600 γρ κριθαράκι
- 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- βραστό νερό
- ανθότυρο τριμμένο για γαρνίρισμα
Οδηγίες
- Λαδώνω το ταψί, απλώνω σε αυτό το κρέας και το ραντίζω και από τις δύο πλευρές με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω από πάνω τις ροδέλες της ντομάτας και 200 ml βραστό νερό.
- Το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C για 30 λεπτά και έπειτα χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180*C για άλλη 1 ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί το κρέας. Κατά την διάρκεια του ψησίματος προσθέτω νερό αν χρειαστεί και γυρίζω το κρέας και από την άλλη πλευρά.
- Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο, το βγάζω από το φούρνο και το βάζω σε μια πιατέλα σκεπασμένο να μην κρυώσει.
- Ρίχνω το κριθαράκι στο ταψί, προσθέτω βραστό νερό, ελαιόλαδο και το βάζω στο φούρνο. Σε 5 λεπτά το νερό θα έχει εξατμιστεί, ανακατεύω την πάστα και συμπληρώνω νερό κάθε φορά που χρειάζεται μέχρι να ετοιμαστεί, περίπου 20 λεπτά.
- Όταν το κριθαράκι γίνει αλντέντε, κρατάει λίγο, βάζω και το κρέας στο ταψί και το αφήνω στο φούρνο για άλλα 5 – 10 λεπτά (αν χρειαστεί το χοιρινό βάζω αλουμινόχαρτο από πάνω του).
- Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω αμέσως μαζί με τριμμένο τυρί.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 939kcal | Carbohydrates: 76g | Protein: 91g | Fat: 27g | Saturated Fat: 9g | Cholesterol: 250mg | Sodium: 1053mg | Potassium: 1684mg | Fiber: 4g | Sugar: 3g | Vitamin A: 171IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 81mg | Iron: 6mg