Βάζω στον πολυκόφτη τα φουντούκια να τα πολτοποιήσω. Χτυπάω διακεκομμένα γιατί θα χρειαστεί αρκετή ώρα και δεν θέλω να κάψω το μηχάνημα.
Όταν αρχίσει και γυαλίζει σημαίνει ότι βγάζουν το έλαιο τους τα φουντούκια και αυτό θέλω ώστε να γίνουν σαν αλοιφή.
Τότε προσθέτω το κακάο, την άχνη, το λάδι, το αλάτι, τη βανίλια και τα χτυπάω να ενωθούν.
Λιώνω τη σοκολάτα που έχω κόψει σε κομμάτια είτε σε μπεν-μαρί (κατσαρόλα με 1 εκ νερό που βράσει ελαφρά και μέσα της έχει δεύτερη κατσαρόλα που δεν ακουμπάει στο νερό) είτε στο φούρνο μικροκυμάτων.
Την αφήνω να κρυώσει λίγο ώστε να μην καίει και την ρίχνω στο μείγμα. Ανακατεύω καλά για τελευταία φορά.
Μεταφέρω την πραλίνα σε ένα βαζάκι και την αφήνω με ανοιχτό το καπάκι να κρυώσει.
Έπειτα κλείνω με το καπάκι και τη διατηρώ σε θερμοκρασία δωματίου για 8 μέρες.