Για τα pancakes σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα το αυγό με το γάλα. Προσθέτω τη βανίλια και τα άλευρα (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, αλάτι). Αφήνω το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά.
Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύω πολύ καλά να γίνουν ένα μείγμα, το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Τα μεταφέρω σε κορνέ.
Για να ψήσω τα pancakes βάζω ένα μικρό τηγανάκι στην εστία, σε μέτρια ένταση με ¼ κ. γ. βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο και έχει πιάσει τη θερμοκρασία το σκεύος με το scoop του παγωτού, παίρνω από το μείγμα και ρίχνω στη μέση να απλωθεί (γυρίζω με το χερούλι του τηγανιού, για να γίνει στρογγυλό).
Με το κορνέ δημιουργώ σπείρα με το μείγμα ξεκινώντας από το κέντρο του pancake.
Μετά από 1 ½ -2 λεπτά, έχει βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια και με μια επίπεδη σπάτουλα να ξεκολλάω από κάτω το pancake, τότε είναι έτοιμο και το γυρίζω και από τη άλλη πλευρά.
Όταν ετοιμαστεί το βγάζω στο πιάτο και συνεχίζω με τα υπόλοιπα.
Για το icing ανακατεύω την κρέμα τυρί με το ζαχαρούχο και λίγο γάλα (τόσο ώστε να έχει την πυκνότητα που θέλω) να γίνουν σαν μέτρια κρέμα.
Σερβίρω στα πιάτα τα pancakes και γαρνίρω από πάνω με το icing σε γραμμές (μπορώ να πασπαλίσω και με λίγη κανέλα από πάνω).