Ζεσταίνω 1 κ. σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα σε μέτρια/δυνατή ένταση και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά να γίνει διάφανο.
Προσθέτω τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα αφήνω να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Ρίχνω τα σκόρδα, τον πελτέ ντομάτας, αφήνω για ένα λεπτό και συνεχίζω με τις τριμμένες ντομάτες, τις πατάτες, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, συμπληρώνω με νερό (300ml) να σκεπαστούν σχεδόν τα λαχανικά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Μειώνω την ένταση σε μέτρια/χαμηλή, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει για 50-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα και να δέσει η σάλτσα (ενδιάμεσα ανακατεύω ανά διαστήματα κουνώντας από τα χερούλια την κατσαρόλα).
Όταν ετοιμαστεί, σερβίρω αμέσως παρέα με φρέσκο ψωμάκι.
*Τις κόβω στη μέση και στα τέσσερα, πασπαλίζω με 1 κ.γ αλάτι, τις αφήνω για 1 ώρα μέσα σε σουρωτήρι και έπειτα τις ξεπλένω με νερό και τςι στραγγίζω.