Για τη ζύμη ανακατεύω μαζί το αλεύρι με τη ζάχαρη.
Ρίχνω διάσπαρτα το κρύο βούτυρο σε κυβάκια και το ενώνω με τα άλλα υλικά με τα χέρια μέχρι να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
Βουτυρώνω τη φόρμα 26 εκ και βάζω το μισό μείγμα ζύμης, πιέζοντας το καλά να συμπιεστεί με τον πάτο ενός επίπεδου ποτηριού.
Καθαρίζω τα μήλα, αφαιρώ τον κορμό και τα κόβω σε λεπτές φέτες.
Τα πασπαλίζω με τη ζάχαρη, την κανέλα, τις μισές σταφίδες, τα μισά καρύδια, το χυμό λεμονιού και ανακατεύω.
Τα απλώνω ομοιόμορφα στη φόρμα, πασπαλίζοντας από πάνω τις υπόλοιπες σταφίδες και καρύδια.
Σκεπάζω με το υπόλοιπο μείγμα ζύμης.
Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα και τη βανίλια με το σύρμα.
Ρίχνω το μείγμα πάνω στην τριφτή ζύμη και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για περίπου α ώρα (αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο).
Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.
Σερβίρεται ζεστή και κρύα, και ταιριάζει πολύ με μια μπάλα παγωτό.