Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω σε δυνατή ένταση 1 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω τα μανιτάρια (περίπου 8 λεπτά).
Ανακατεύω ανά διαστήματα μέχρι να κατεβάσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Ρίχνω το μπαλσάμικο ξύδι, περιμένω να εξατμιστεί και τα βγάζω σε ένα πιάτο.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνω 4 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και τα καρότα, αφήνοντας για 4 λεπτά περίπου.
Προσθέτω το σκόρδο και τα αρωματικά – το θυμάρι, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο – για ½ λεπτό, σβήνω με το λευκό κρασί, αφήνοντάς το να εξατμιστεί για 4-5 λεπτά.
Ρίχνω το σέλερι, το μαρούλι χοντροκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια), ανακατεύω να μαραθούν για 2-3 λεπτά και βάζω το γάλα, το ζωμό λαχανικών και το ρύζι.
Όταν αρχίσει το μείγμα να βράζει, μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα (αφήνοντας ένα κενό να βγαίνει ο ατμός) και το αφήνω να βράσει για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Προσθέτω στην κατσαρόλα τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύω να βράσει για 2 λεπτά και βγάζω από την εστία το σκεύος.
Αλέθω με το ραβδομπλέντερ** να γίνει βελουτέ με προσοχή γιατί είναι η σούπα είναι καυτή.
Σερβίρω αμέσως, γαρνίρω με λίγο ελαιόλαδο από πάνω, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ψωμί.