Βάζω το βούτυρο με την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε μια κατσαρόλα με 1 εκ. νερό που βράζει κι από πάνω ένα πυρίμαχο μπολ στο οποίο υπάρχουν τα υλικά μου και λιώνουν με τον ατμό).
Χωρίζω τα αυγά, τα ασπράδια από τους κρόκους.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια να αφρατέψουν, προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω μέχρι να γίνει μαρέγκα.
Κατεβάζω από τη φωτιά το μπεν μαρί κι αφού έχουν λιώσει και ενωθεί η κουβερτούρα με το βούτυρο, προσθέτω την κανέλα, το πιπέρι και τη βανίλια. Τα ανακατεύω να ενσωματωθούν, να κρυώσει ελαφριά το μίγμα και στη συνέχεια προσθέτω ένα ένα τους κρόκους των αυγών ανακατεύοντας.
Ρίχνω σταδιακά τώρα το ¼ της μαρέγκας μέσα στο σοκολατένιο μίγμα ανακατεύοντας με το χέρι, να ενωθούν. Συνεχίζω προσθέτοντας κάθε φορά ¼ της μαρέγκας μέχρι να τελειώσει.
Βάζω το μίγμα σε μια φόρμα με λαδόκολλα στην βάση και στα τοιχία της και ψήνω στους 150*C σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου.
Το κέικ θα φουσκώσει κι όταν το βγάλω από το φούρνο θα αρχίσει σταδιακά να χάνει κάποιο όγκο και να δημιουργούνται ραγάδες στην επιφάνεια του.
Το αφήνω να κρυώσει τελείως πριν το ξεφορμάρω.
Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω με σάλτσα αλμυρής καραμέλας και παγωτό βανίλια.