Χτυπάω με το σύρμα τα αυγά στο μπολ να αφρατέψουν και προσθέτω 200 ml από το γάλα.
Βάζω την κατσαρόλα στην εστία και αφήνω το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνω το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και το κακάο ανακατεύοντας να διαλυθούν.
Όταν ζεσταθεί το μείγμα, προσθέτω λίγο-λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας παράλληλα να μη κάνει «κόμπους».
Κατεβάζω την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτω την τεμαχισμένη σοκολάτα αναδεύοντας να λιώσει.
Παίρνω με τη μεγάλη κουτάλα της σούπας μια-μια κουταλιά από το ζεστό μείγμα της κατσαρόλας και το ενσωματώνω στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας καλά να μην ψηθούν τα αυγά.
Αφού βάλω 2-3 κουταλιές, ρίχνω όλο το μείγμα των αυγών σε εκείνο με το γάλα, ανακατεύω και τοποθετώ την κατσαρόλα πάλι στην εστία σε μέτρια-χαμηλή ένταση.
Προσθέτω τη βανίλια και αναδεύω απαλά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει η κρέμα μέχρι να πήξει.
Τη βγάζω από την εστία και τη ρίχνω σε μεταλλικό επίπεδο σκεύος, σκεπάζοντας τη με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας.
Την τοποθετώ στο ψυγείο και την αφήνω να κρυώσει.
Αλείφω με το βούτυρο ένα ταψί 29x37 εκ και βάζω το πρώτο φύλλο κρούστας οριζόντια.
Το βουτυρώνω με ένα πινέλο και βάζω από πάνω αλλά κάθετα το δεύτερο φύλλο, το οποίο βουτυρώνω ξανά.
Επαναλαμβάνω με τον ίδιο τρόπο άλλα δυο φύλλα.
Το 5ο φύλλο το αλείφω το μισό με βούτυρο, το διπλώνω στη μέση και το βάζω στη βάση του ταψιού.
Με το σύρμα ανακατεύω την κρύα σοκολατένια κρέμα να αφρατέψει και τη ρίχνω μέσα στο ταψί, ισιώνοντας την επιφάνεια της.
Διπλώνω τα φύλλα που περισσεύουν προς τη γέμιση και τα βουτυρώνω.
Από πάνω καλύπτω με τα φύλλα με τον ίδιο τρόπο που έκανα και στη βάση αλλά αντίστροφα.
Πρώτα βάζω το διπλό φύλλο και έπειτα τα άλλα 4 εναλλάξ (οριζόντια-κάθετα) πάντα βουτυρώνοντας ενδιάμεσα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τα φύλλα που περισσεύουν από τα χείλη του ταψιού και τα υπόλοιπα τα γυρίζω προς τα κάτω.
Το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα για 45 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσαφίσει το φύλλο.
Βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει για 15-20 λεπτά, πασπαλίζω με λίγη άχνη ζάχαρη (προαιρετικά) και κόβω σε κομμάτια για να σερβίρω.