Go Back
+ servings

Τυρόπιτα κουρού ολικής άλεσης

Είναι σκουρόχρωμη, τραγανή και τυρένια, τι είναι; 
Η τυρόπιτα ολικής άλεσης γεμάτη φέτα λιωμένη και πασπαλισμένη με βρώμη-ηλιόσπορους-σουσάμι. 
Πιο ελαφριά αλλά νόστιμη, για να μη χάνεις τίποτα και να την απολαμβάνεις πιο συχνά την αγαπημένη σου πίτα. 
Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου! 
Τυροπιτά ολικής άλεσης
Τυρόπιτα κουρού ολικής άλεσης
Εκτύπωση Συνταγής
4.41 from 30 votes
Χρόνος Προετοιμασίας40 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ωρ.
Χρόνος αναμονής30 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 40 Λεπ.
Πιάτο: Πίτες
Μερίδες: 9 Κομμάτια
Θερμίδες: 592kcal

Εξοπλισμός

  • Ταψί 29 x 37 εκ

Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 120  γρ βούτυρο λιωμένο
  • 120  ml  ελαιόλαδο
  • 1  αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200  γρ γιαούρτι 2% στραγγιστό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 275  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300  γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1  κγ μπέικιν πάουντερ
  • ½  κγ αλάτι
  • Σουσάμι ηλιόσποροι, βρώμη για γαρνίρισμα

Για τη γέμιση:

  • 200  γρ φέτα light
  • 200 γρ κρέμα τυρί light
  • 2  αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, κρατάω λίγο για επάλειψη
  • ½  κγ πιπέρι

Οδηγίες

  • Για τη ζύμη σε ένα μπολ ενώνω το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Προσθέτω το αυγό και το γιαούρτι ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
  • Τέλος, ρίχνω σταδιακά τα άλευρα με το μπείκιν πάουντερ, ζυμώνω καλά.
  • Βάζω τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Για τη γέμιση σε ένα μπολ θρυμματίζω τη φέτα προσθέτω την κρέμα τυρί, τα αυγά χτυπημένα (κρατάω λίγο για την επάλειψη του φύλλου), το πιπέρι και ανακατευτώ καλά.
  • Χωρίζω το φύλλο στα δύο και ανοίγω με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια το ένα μέρος.
  • Αλείφω ένα ταψί 29 x37 εκ με ελαιόλαδο και μεταφέρω σε αυτό το φύλλο.
  • Απλώνω πάνω του τη γέμιση και ισιώνω την επιφάνεια με τη ράχη του κουταλιού.
  • Ανοίγω το δεύτερο φύλλο, το βάζω από πάνω και πιέζω τις άκρες να κολλήσουν καλά.
  • Αλείφω το φύλλο με το αυγό (που είχα κρατήσει μαζί με λίγο νερό) και πασπαλίζω με σουσάμι, βρώμη και ηλιόσπορο.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα για 60 λεπτά.
  • Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 592kcal | Carbohydrates: 53g | Protein: 19g | Fat: 34g | Saturated Fat: 13g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 14g | Trans Fat: 0.4g | Cholesterol: 116mg | Sodium: 528mg | Potassium: 172mg | Fiber: 5g | Sugar: 3g | Vitamin A: 559IU | Calcium: 101mg | Iron: 3mg