Βάζω τις πιπεριές πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί και τις ψήνω στους 180*C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
Τις βγάζω, τις αφήνω να κρυώσουν 10 λεπτά, τις ξεφλουδίζω, αφαιρώ το κοτσάνι και τα σπόρια και τις κόβω σε λωρίδες.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, στραγγίζω το λάδι από τον πικάντικο καπνιστό τόνο TRATA, βάζω μέτρια-δυνατή ένταση σοτάρωντας το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά.
Προσθέτω το σκόρδο και αφήνω για άλλο 1 λεπτό (διαφορετικά μπορώ να βάλω ολόκληρη τη σκελίδα να βράσω τη σάλτσα και να την αφαιρέσω στο τέλος).
Ρίχνω τις ντομάτες, το αλάτι, το βασιλικό, ανακατεύω και αφήνω να βράσουν για 15 λεπτά σε μέτρια ένταση (αν χρειαστεί συμπληρώνω νερό).
Προσθέτω τις πιπεριές, το ξύδι, τον πικάντικο καπνιστό τόνο TRATA και τη φέτα που θρυμματίζω μέσα στο τηγάνι.
Ανακατεύω, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω για άλλα 10 λεπτά να βράσει.
Σερβίρω μαζί με φρέσκο ψωμί.