Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα. Μόλις ζεσταθεί, το αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το κακάο και την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
Ανακατεύω καλά να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά. Τέλος, προσθέτω την κρέμα γάλακτος.
Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι, με το αλάτι και τη σόδα.
Στο μίξερ χτυπάω το βούτυρο να αφρατέψει.
Προσθέτω τη ζάχαρη, τα αυγά ένα, ένα και τη βανίλια στο τέλος.
Συνεχίζω με το αλεύρι εναλλάξ με το σοκολατένιο μείγμα, ξεκινώντας και τελειώνοντας πάντα με το αλεύρι.
Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ρίχνω το μείγμα.
Το ψήνω στους 180 °C για 50 - 60 λεπτά.
Για την γκανάζ αναμιγνύω τη ζεστή κρέμα γάλακτος με τη κουβερτούρα, το σιρόπι και το βούτυρο.
Όταν κρυώσει το κέικ το «λούζω» από πάνω με την γκανάζ, το αφήνω 30 λεπτά να σταθεροποιηθεί και σερβίρω.