Go Back
+ servings

Χαλβάς με μήλα χωρίς ζάχαρη

Αν θέλεις τη γλύκα του χαλβά αλλά χωρίς τη ζάχαρη, στην υγιεινή βερσιόν του αυτή είναι η συνταγή σου!
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με τη γλύκα των μήλων και του μελιού, όπως πάντα εύκολος και γρήγορος. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον κλασικό, αντιθέτως προσθέτει γεύση και άρωμα, μήλου. Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Χαλβάς με μήλα χωρίς ζάχαρη
Χαλβάς με μήλα χωρίς ζάχαρη
Εκτύπωση Συνταγής
4.64 from 11 votes
Χρόνος Προετοιμασίας10 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος20 Λεπ.
Χρόνος αναμονής1 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος30 Λεπ.
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 12 Κομμάτια
Θερμίδες: 497kcal

Συστατικά

  • 260 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 μήλα τριμμένα
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 80 γρ χοντροκομμένα καρύδια
  • 50 γρ σταφίδες
  • 30 γρ κονιάκ προαιρετικό

Για το σιρόπι:

  • 1 λίτρο νερό
  • 400 γρ μέλι
  • 1 στικ κανέλλας
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • Φλούδα πορτοκαλιού

Οδηγίες

  • Ξεκινάω με το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι και τα αρωματικά, το στικ κανέλας, τον γλυκάνισο, τα γαρύφαλλα και τη φλούδα πορτοκαλιού.
  • Ανακατεύω ανα διαστήματα και αφήνω να βράσει για 2 λεπτά, βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.
  • Μουλιάζω τις σταφίδες στο κονιάκ για να μαλακώσουν (ή σε ζεστό νερό).
  • Σε ένα τηγάνι μεγάλο ή κατσαρόλα με μεγάλη βάση, ρίχνω το λάδι και λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ενσωματώνοντας το, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να καβουρδιστεί και σκουρύνει το χρώμα του.
  • Προσθέτω τα τριμμένα μήλα, ανακατεύοντας και αφήνω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  • Βγάζω το τηγάνι από την εστία, προσθέτω σε δόσεις το σιρόπι και το βάζω πάλι στη φωτιά, σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
  • Κατεβάζω το σκεύος από την εστία, ρίχνω τα καρύδια, τις σταφίδες (που έχω στραγγίξει πρώτα από τα υγρά), το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και ανακατεύω.
  • Σκεπάζω με μια πετσέτα κουζίνας και με το καπάκι και αφήνω για 5 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Βρέχω με νερό μια φόρμα του κέικ με δακτύλιο στη μέση, διαμέτρου εκ, τη στραγγίζω και τη γεμίζω λίγο λίγο με το μείγμα πιέζοντας ανά διαστήματα να συμπιεστεί και στο τέλος ισιώνω την επιφάνεια του.
  • Το αφήνω έτσι να κρυώσει καλά και έπειτα αναποδογυρίζω τη φόρμα στην πιατέλα.
  • Γαρνίρω με έξτρα τρίμα πορτοκαλιού, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 497kcal | Carbohydrates: 66g | Protein: 7g | Fat: 25g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 5g | Monounsaturated Fat: 15g | Sodium: 4mg | Potassium: 190mg | Fiber: 3g | Sugar: 30g | Vitamin A: 20IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 24mg | Iron: 2mg