Χτυπάω με το μίξερ (ή σύρμα) το βούτυρο με τη μισή ποσότητα ζάχαρης να αφρατέψουν.
Συνεχίζω με την υπόλοιπη ζάχαρη αναδεύοντας και έπειτα με το αυγό και τη βανίλια.
Αναμιγνύω το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και τα ρίχνω σε δόσεις, ενώ όταν αρχίσει να σφίγγει το μείγμα συνεχίζω με μια κουτάλα.
Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά (ή 10 λεπτά στην κατάψυξη).
Βγάζω, βάζω τη μίση ζύμη ανάμεσα σε δυο αντικολλητικά χαρτιά και την ανοίγω σιγά-σιγά.
Πρώτα για να φτιάξω τα φαντασματάκια χρησιμοποιώ το κου-πατ της καρδιάς και κόβω τη ζύμη με αυτή. Συνεχίζω κόβοντας κάθε καρδιά στη μέση.
Παίρνω τη μισή καρδιά, πιέζω ελαφρά στο πάνω μέρος να στρογγυλέψει και γυρίζω λίγο την κάτω γωνία δεξιά ή αριστερά (ανάλογα το κομμάτι) και τα βάζω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.
Όμοια ανοίγω την ζύμη που περίσσεψε από τα ενδιάμεσα κόβοντας πάλι καρδιές.
Ανοίγω με τον ίδιο τρόπο την άλλη μισή ζύμη για να φτιάξω τους Φράνκεστάϊν.
Με ένα στρογγυλό κουπ-πατ κόβω κύκλους (6-7 εκ) και με τα ίδια κουπ-πατ κόβω λίγο δεξιά και αριστερά.
Αφού κόψω όσα χωράνε στη ζύμη, αφαιρώ την περίσσεια μαζί με τα κομμένα μέρη και θα τα ανοίξω μετά πάλι για τα φτιάξω τα υπόλοιπα.
Τα μισά τα μεταφέρω όπως είναι στο ταψί ενώ τα υπόλοιπα κόβω 2 μικρούς κύκλους για μάτια (με μύτη κορνέ) και με ένα μαχαίρι μυτερό κάνω μια γραμμή για στόμα. Με οδοντογλυφίδα σχηματίζω στο στόμα κάθετες γραμμές και κάνω δύο τρυπούλες για ρουθούνια.
Βάζω τα ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 10 - 13 λεπτά.
Τα αφήνω πάνω στο ταψί να κρυώσουν εντελώς πριν συνεχίσω.
Στα φαντασματάκια και τα πρόσωπα του Φράνκεστάϊν κοσκινίζω άχνη από πάνω.
Στα πρώτα με λίγη σοκολάτα ή πραλίνα σχηματίζω δύο κουκίδες για μάτια και είναι έτοιμα.
Τα υπόλοιπα Φράνκεστάϊν παίρνω τη βάση, αλείφω 1 ½ κ.γ. μαρμελάδα και σκεπάζω με το αχνισμένο κομμάτι.
Τα μπισκότα είναι έτοιμα! Αν θέλω να τα αποθηκεύσω να βάζω σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο.