Go Back
+ servings

Αποκριάτικα μπισκότα φάντασμα και Φράνκεσταϊν

Για τα αποκριάτικα πάρτυ ή για τα παιδιά φτιάχνουμε μπισκότα φαντασματάκια & Φρανκεσταιν με τα εργαλεία που ήδη έχουμε 👌😉
Έτσι κάνουμε παιχνιδιάρικα μπισκότα, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε νέα εργαλεία που πιθανόν να μην ξαναχρειαστούμε. Και όλοι είναι ευχαριστημένοι μικροί και μεγάλοι!!!
Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Αποκριάτικα μπισκότα φάντασμα και Φράνκεστάϊν
Αποκριάτικα μπισκότα φάντασμα και Φράνκεστάϊν
Εκτύπωση Συνταγής
No ratings yet
Χρόνος Προετοιμασίας1 Ωρ.
Χρόνος Μαγειρέματος10 Λεπ.
Χρόνος ψύξης30 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 10 Λεπ.
Πιάτο: Μπισκότα - Κουλουράκια
Μερίδες: 45 Κομμάτια
Θερμίδες: 96kcal

Συστατικά

  • 225 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 230 γρ ζάχαρη
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 480 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα
  • Πραλίνα ή σοκολάτα για γαρνίρισμα (μάτια)
  • Μαρμελάδα βύσσινο κεράσι, φρούτα του δάσους, για γέμιση

Οδηγίες

  • Χτυπάω με το μίξερ (ή σύρμα) το βούτυρο με τη μισή ποσότητα ζάχαρης να αφρατέψουν.
  • Συνεχίζω με την υπόλοιπη ζάχαρη αναδεύοντας και έπειτα με το αυγό και τη βανίλια.
  • Αναμιγνύω το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και τα ρίχνω σε δόσεις, ενώ όταν αρχίσει να σφίγγει το μείγμα συνεχίζω με μια κουτάλα.
  • Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά (ή 10 λεπτά στην κατάψυξη).
  • Βγάζω, βάζω τη μίση ζύμη ανάμεσα σε δυο αντικολλητικά χαρτιά και την ανοίγω σιγά-σιγά.
  • Πρώτα για να φτιάξω τα φαντασματάκια χρησιμοποιώ το κου-πατ της καρδιάς και κόβω τη ζύμη με αυτή. Συνεχίζω κόβοντας κάθε καρδιά στη μέση.
  • Παίρνω τη μισή καρδιά, πιέζω ελαφρά στο πάνω μέρος να στρογγυλέψει και γυρίζω λίγο την κάτω γωνία δεξιά ή αριστερά (ανάλογα το κομμάτι) και τα βάζω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.
  • Όμοια ανοίγω την ζύμη που περίσσεψε από τα ενδιάμεσα κόβοντας πάλι καρδιές.
  • Ανοίγω με τον ίδιο τρόπο την άλλη μισή ζύμη για να φτιάξω τους Φράνκεστάϊν.
  • Με ένα στρογγυλό κουπ-πατ κόβω κύκλους (6-7 εκ) και με τα ίδια κουπ-πατ κόβω λίγο δεξιά και αριστερά.
  • Αφού κόψω όσα χωράνε στη ζύμη, αφαιρώ την περίσσεια μαζί με τα κομμένα μέρη και θα τα ανοίξω μετά πάλι για τα φτιάξω τα υπόλοιπα.
  • Τα μισά τα μεταφέρω όπως είναι στο ταψί ενώ τα υπόλοιπα κόβω 2 μικρούς κύκλους για μάτια (με μύτη κορνέ) και με ένα μαχαίρι μυτερό κάνω μια γραμμή για στόμα. Με οδοντογλυφίδα σχηματίζω στο στόμα κάθετες γραμμές και κάνω δύο τρυπούλες για ρουθούνια.
  • Βάζω τα ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 10 - 13 λεπτά.
  • Τα αφήνω πάνω στο ταψί να κρυώσουν εντελώς πριν συνεχίσω.
  • Στα φαντασματάκια και τα πρόσωπα του Φράνκεστάϊν κοσκινίζω άχνη από πάνω.
  • Στα πρώτα με λίγη σοκολάτα ή πραλίνα σχηματίζω δύο κουκίδες για μάτια και είναι έτοιμα.
  • Τα υπόλοιπα Φράνκεστάϊν παίρνω τη βάση, αλείφω 1 ½ κ.γ. μαρμελάδα και σκεπάζω με το αχνισμένο κομμάτι.
  • Τα μπισκότα είναι έτοιμα! Αν θέλω να τα αποθηκεύσω να βάζω σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

  • Βγαίνουν συνολικά 36 φαντασματάκια και 9 Φράνκεσταιν

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 96kcal | Carbohydrates: 13g | Protein: 1g | Fat: 4g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 0.2g | Monounsaturated Fat: 1g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 14mg | Sodium: 34mg | Potassium: 20mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 5g | Vitamin A: 130IU | Calcium: 6mg | Iron: 1mg