Σε ένα μπολ βάζω τους χουρμάδες σε ζεστό νερό να μουλιάσουν για 1 ώρα και τους στραγγίζω.
Στη συνέχεια τους πολτοποιώ μαζί με το μέλι στον πολυκόφτη να γίνουν πουρές.
Στο τηγάνι σε μέτρια ένταση καβουρδίζω τα καρύδια (αν δεν είναι ψημένα), ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν χρώμα και να μυρίσουν (περίπου 10 λεπτά).
Τα βγάζω, τα αφήνω να κρυώσουν και τα θρυμματίζω στον πολυκόφτη (αν δεν χωράνε τα βάζω σε δόσεις).
Στο ίδιο τηγάνι καβουρδίζω τη βρώμη με τον ίδιο τρόπο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τα καρύδια, τη βρώμη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα ανακατεύω.
Προσθέτω τον πουρέ των χουρμάδων, το βούτυρο ξηρών καρπών, τον χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας πολύ καλά με τα χέρια να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα σαν θρυμματισμένη ζύμη.
Καλύπτω με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί 24 x 24 εκ. απλώνω το μείγμα, το πιέζω να συμπιεστεί καλά και ισιώνω την επιφάνεια του. Καλύπτω με αντικολλητικό χαρτί πάνω του να εφάπτεται στην επιφάνεια και βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Βγάζω από το ψυγείο, με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού, το σηκώνω και το βγάζω από το ταψί, το τοποθετώ σε επιφάνεια κοπής και κόβω τις μπάρες σε πλάτος 1,5 εκ.