Go Back
+ servings

Σάμαλι νηστίσιμο με Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι

Βρισκόμαστε στην περίοδο της Σαρακοστής, και σήμερα ετοιμάζουμε μία εύκολη, πεντανόστιμη πρόταση σάμαλι νηστίσιμο με Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι. Ένα πολύ ωραίο επιδόρπιο με πλούσια γεύση αλλά και υψηλή θρεπτική αξία, χάρη στο Μακεδονικό Ταχίνι, που αποτελεί την ιδανική επιλογή για τις ημέρες της νηστείας… και όχι μόνο! 
Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, με αποτέλεσμα να διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του μοναδικού αυτού σπόρου. Με άλλα λόγια, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο και ψευδάργυρο που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και μαγγάνιο και σελήνιο που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση, κερδίζοντας, έτσι, δικαίως τον τίτλο του «διατροφικού θησαυρού» για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο! Έχει ευρεία εφαρμογή στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική καθώς οι συνταγές που το περιλαμβάνουν είναι αναρίθμητες – αναζητήστε, λοιπόν, την αγαπημένη σας γεύση Μακεδονικό Ταχίνι στο κοντινό σας super market, δημιουργήστε και… καλή απόλαυση! 
Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Σάμαλι νηστίσιμο με Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι
Σάμαλι νηστίσιμο με Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι
Εκτύπωση Συνταγής
No ratings yet
Χρόνος Προετοιμασίας25 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος40 Λεπ.
Χρόνος αναμονής3 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 5 Λεπ.
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 16 Κομμάτια
Θερμίδες: 354kcal

Συστατικά

  • 500 γρ σιμιγδάλι χοντρό
  • 250 γρ Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι
  • 90 γρ ζάχαρη
  • 1,5 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 βόλους μαστίχα Χίου
  • ½ κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 450 ml σόδα αναψυκτικό
  • 3 κουταλιές σούπας φιλέ αμυγδάλου

Για το σιρόπι:

  • 350 ml νερό
  • 480 γρ ζάχαρη
  • Φλούδα λεμονιού
  • 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ ρίχνω τη σόδα, το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι, τη βανίλια και ανακατεύω καλά τα υλικά, μέχρι να ενωθούν.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζω το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη μαστίχα (που έχω ήδη χτυπήσει με 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη), ανακατεύω και προσθέτω το μείγμα ραντιστά στα υγρά υλικά.
  • Αλείφω ταψί διαμέτρου 34 εκ. με ελαιόλαδο, μεταφέρω το μείγμα σε αυτό και το αφήνω για τουλάχιστον 2 ώρες.
  • Φτιάχνω το σιρόπι, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν για 5 λεπτά όλα τα υλικά. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.
  • Αφού περάσουν οι ώρες, πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200°C, για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
  • Το βγάζω, το αφήνω 5 λεπτά, χαράζω το γλυκό με ένα μαχαίρι σε κομμάτια και ρίχνω το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα ομοιόμορφα.
  • Το αφήνω να κρυώσει και να το απορροφήσει, πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.

Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΧΙΝΙ

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

    Διατροφικά Στοιχεία

    Calories: 354kcal | Carbohydrates: 62g | Protein: 7g | Fat: 10g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 4g | Monounsaturated Fat: 4g | Trans Fat: 0.001g | Sodium: 132mg | Potassium: 145mg | Fiber: 2g | Sugar: 36g | Vitamin A: 10IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 101mg | Iron: 2mg