Σε ένα μπολ ρίχνω τη σόδα, το ταχίνι, τη βανίλια και ανακατεύω καλά τα υλικά, μέχρι να ενωθούν.
Σε ένα άλλο μπολ βάζω το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη μαστίχα (που έχω ήδη χτυπήσει με 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη), ανακατεύω και προσθέτω το μείγμα ραντιστά στα υγρά υλικά.
Αλείφω ταψί διαμέτρου 34 εκ. με ελαιόλαδο, μεταφέρω το μείγμα σε αυτό και το αφήνω για τουλάχιστον 2 ώρες.
Φτιάχνω το σιρόπι, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν για 5 λεπτά όλα τα υλικά. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.
Αφού περάσουν οι ώρες, πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200°C, για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
Το βγάζω, το αφήνω 5 λεπτά, χαράζω το γλυκό με ένα μαχαίρι σε κομμάτια και ρίχνω το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα ομοιόμορφα.
Το αφήνω να κρυώσει και να το απορροφήσει, πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.