Go Back
+ servings

Κατάδες οι κουραμπιέδες της Σάμου

Οι κατάδες είναι οι κουραμπιέδες της Σάμου και είναι κάτι ενδιάμεσο του κλασικού κουραμπιέ και της Κρητικής πατούδας.
Έχουν σχήμα μισοφέγγαρου πασπαλισμένου με άχνη, μπισκοτένια ζύμη και γέμιση με καρύδια και σουσάμι. Φυσικά, περιέχουν Σαμιώτικο κρασί και αρωματίζονται με ανθόνερο και πορτοκάλι ενώ αναδύονται τα κλασικά χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά, της κανέλας και του γαρύφαλλου. Χρησιμοποιήσαμε το ανθόνερο ALONA από φυσικές πρώτες ύλες για τη γεύση και το άρωμα που εμπιστευόμαστε. Είναι κατάλληλο για τρόφιμα και με το ψεκαστικό σύστημα που διαθέτει είναι πολύ βοηθητικό στον ψεκασμό του γλυκού πριν την άχνη.
Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Κατάδες οι κουραμπιέδες της Σάμου υλικά
Κατάδες οι κουραμπιέδες της Σάμου
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 1 vote
Χρόνος Προετοιμασίας50 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος25 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 15 Λεπ.
Πιάτο: Παραδοσιακά
Μερίδες: 45 Κομμάτια
Θερμίδες: 200kcal

Συστατικά

  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 120 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 165 γρ ζάχαρη
  • 3 ΚΣ Ανθόνερο ALONA
  • 30 ml Σαμιώτικο κρασί ή κονιάκ
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 1 κγ μαγειρική σόδα
  • 120 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ καρύδια
  • 100 γρ σουσάμι καβουρδισμένο*
  • 3 ΚΣ μέλι
  • ¼ κγ κανέλα σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 κγ ξύσμα πορτοκαλιού

Για γαρνίρισμα:

Οδηγίες

  • Χτυπάω με το σύρμα το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη.
  • Διαλύω στο χυμό πορτοκαλιού τη μαγειρική σόδα, τα ρίχνω στο μείγμα μαζί με το ανθόνερο ALONA, το κρασί, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  • Για τη γέμιση αλέθω στον πολυκόφτη τα καρύδια με το σουσάμι, το μέλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη).
  • Παίρνω από τη ζύμη κομμάτια σε μέγεθος μανταρινιού, τα ανοίγω με τα δάχτυλά στρογγυλά και βάζω στη μέση από 1,5 κγ γέμιση.
  • Τα κλείνω, κόβω με στρογγυλό κουπ-πάτ το μισό σε μισοφέγγαρο και τα βάζω στο ταψί.
  • Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 25 λεπτά.
  • Τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.
  • Τα ψεκάζω πάνω στο ταψί με το ανθόνερο ALONA, που διαθέτει ψεκαστικό σύστημα, και ένα-ένα τα βάζω πάνω στην άχνη ζάχαρη που έχω κοσκινίσει σε ένα μπολ. Αφού καλυφτεί η βάση τους, τα παίρνω με το χέρι και τα κοσκινίζω με άχνη φροντίζοντας να καλυφθούν και τα πλαϊνά τους.
  • Τους μεταφέρω στην πιατέλα ή τους αποθηκεύω σε καλά κλειστό δοχείο για να διατηρηθούν φρέσκοι, τραγανοί και μυρωδάτοι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

  • * Το σουσάμι για να το καβουρδίσω το βάζω σε μέτρια ένταση σε ένα τηγάνι και ανακατεύω μέχρι να μυρίσει και να σκουρύνει το χρώμα του.

Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη KPD HELLAS

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

    Διατροφικά Στοιχεία

    Calories: 200kcal | Carbohydrates: 22g | Protein: 3g | Fat: 11g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 5g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 6mg | Sodium: 46mg | Potassium: 58mg | Fiber: 1g | Sugar: 7g | Vitamin A: 75IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 31mg | Iron: 1mg