Go Back
+ servings

Ισλί τα γεμιστά μελομακάρονα της Μικράς Ασίας

Τα ξακουστά ισλί είναι το χριστουγεννιάτικο γλύκισμα που ήρθε από την Μικρά Ασία, μοιάζουν με τα μελομακάρονα, είναι σιροπιαστά κι αυτά, αλλά γεμιστά με καρύδια.
Ξεχωρίζουν για το τριγωνικό τους σχήμα και το κέντημα στην επιφάνεια τους που γίνεται αυθεντικά με τα ειδικά τσιμπιδάκια για τα ισλί, θέλει τεχνική και μαεστρία.
Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Ισλί τα γεμιστά μελομακάρονα της Μικράς Ασίας
Ισλί τα γεμιστά μελομακάρονα της Μικράς Ασίας
Εκτύπωση Συνταγής
4.84 from 6 votes
Χρόνος Προετοιμασίας1 Ωρ. 10 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος25 Λεπ.
Χρόνος αναμονής2 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 35 Λεπ.
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 42 Κομμάτια
Θερμίδες: 195kcal

Συστατικά

  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 180 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 70 γρ ζάχαρη
  • 200 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κγ μαγειρική σόδα
  • 1 κγ κανέλα σκόνη
  • 750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 110 γρ καρύδια
  • 1 ΚΣ ζάχαρη
  • ½ κγ κανέλα

Για το σιρόπι:

  • 400 γρ ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 στικ κανέλας
  • ½ λεμονιού το χυμό

Οδηγίες

  • Ξεκινάω με το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το χυμό λεμονιού να βράσουν για 5 λεπτά. Βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει τελείως.
  • Για τη ζύμη χτυπάω με το σύρμα το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη να γίνουν ένα.
  • Διαλύω τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, να αφρίσει και τα ρίχνω στο μείγμα.
  • Αρωματίζω με κανέλα και βανίλια και συνεχίζω προσθέτοντας το αλεύρι σε δόσεις μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  • Για τη γέμιση αλέθω στον πολυκόφτη τα καρύδια, την κανέλα και τη ζάχαρη (να μην γίνουν σκόνη αλλά μέτρια κομμένα).
  • Παίρνω από τη ζύμη ποσότητα ίση με ένα καρύδι, το ανοίγω με τα δάχτυλα μου, βάζω 1 κγ από τη γέμιση και το κλείνω σε τριγωνικό σχήμα.
  • Το γυρίζω ανάποδα και αν έχω το ειδικό τσιμπιδάκι δημιουργώ τα σχέδια με αυτό, διαφορετικά χρησιμοποιώ ένα πιρούνι.
  • Τα βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 25 λεπτά.
  • Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω 5 λεπτά να κρυώσουν και τα βουτάω ένα-ένα στο κρύο σιρόπι για 30¨, τα αφήνω πίσω στο ταψί.
  • Γαρνίρω από πάνω με την υπόλοιπη γέμιση καρυδιού και τα αφήνω για 2 ώρες να απορροφήσουν το σιρόπι τους.
  • Έπειτα είναι έτοιμα για σερβίρισμα!

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 195kcal | Carbohydrates: 26g | Protein: 2g | Fat: 9g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 4g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 9mg | Sodium: 59mg | Potassium: 43mg | Fiber: 1g | Sugar: 12g | Vitamin A: 118IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 9mg | Iron: 1mg